SUA le va oferi țărilor mai sărace acces la brevetele de vaccin COVID
Președintele Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, reacționând la presiunea crescândă a parlamentarilor democrați și a peste 100 de țări și nemulțumind companiile farmaceutice.
„Aceasta este o criză globală de sănătate, iar circumstanțele extraordinare ale pandemiei COVID-19 solicită măsuri extraordinare”, a declarat principalul negociator comercial Katherine Tai, pe fondul îngrijorării tot mai mari a faptului că focarele mari din India ar putea permite dezvoltarea tulpinilor rezistente la vaccinuri ale virusului, afectând redresarea globală.
Acțiunile producătorilor de vaccinuri Moderna Inc și Novavax Inc au scăzut cu câteva procente, iar acțiunile Pfizer Inc au scăzut ușor.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit anunțul Biden drept „un moment monumental în lupta contra COVID-19” pe Twitter și a spus că reflectă „înțelepciunea și conducerea morală a Statelor Unite”.
Companiile farmaceutice care lucrează la vaccinuri au raportat venituri și câștiguri puternice în timpul crizei. Cel mai mare grup de lobby din industrie a avertizat că decizia lui Biden va submina răspunsul companiilor la pandemie.
Companiile farmaceutice vor să fie cât mai multe limitări
O sursă din industrie a declarat că firmele americane se vor lupta pentru a se asigura că orice renunțare va fi cât mai limitată posibil.
Decizia lui Biden vine pe fondul evoluției pandemiei în India, care acumulează 46% din noile cazuri de COVID-19 înregistrate în întreaga lume săptămâna trecută și se răspândește în Nepal, Sri Lanka și alți vecini, potrivit Mediafax.
Tai a avertizat că negocierile ar lua timp, dar și că Statele Unite vor continua să facă presiuni pentru creșterea producției și distribuției de vaccinuri – și a materiilor prime necesare pentru a le face – în întreaga lume.
Statele Unite și alte câteva țări au blocat anterior negocierile la OMC cu privire la o propunere, susținută de India și Africa de Sud, de a renunța la protecția anumitor brevete și tehnologii și a stimula producția de vaccinuri în țările în curs de dezvoltare.
Criticii renunțării spun că producerea de vaccinuri COVID-19 este complexă și înființarea de noi facilități ar deturna resursele de la eforturile de creștere a producției la locațiile existente. Companiile farmaceutice din țările bogate și în curs de dezvoltare au ajuns deja la peste 200 de acorduri de transfer de tehnologie pentru a extinde livrarea vaccinurilor COVID-19, semn că sistemul actual funcționează.