Franţa a iniţiat teste pentru utilizarea certificatelor de vaccinare, dar Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi a avertizat că documentele trebuie să menţină caracterul voluntariatului, fără a fi restricţionată libertatea de circulaţie, un avertisment lansat şi de Consiliul Europei.
Ministerul francez al Transporturilor a anunţat marţi că a lansat un proiect-pilot la Aeroportul Orly din Paris asupra funcţionării aplicaţiei digitale TousAntiCovid, care să permită „păstrarea în mod securizat a rezultatelor testelor PCR şi antigenice şi a certificatelor de vaccinare, începând din 29 aprilie”, informează postul France 3.
Rezultatele testelor şi datele despre vaccinare pot fi introduse de săptămâna trecută în aplicaţie şi pot fi accesate prin scanarea codurilor QR. Jean-Baptiste Djebbari, ministru-delegat pentru Transporturi, afirmă că ideea este „fluidizarea parcursului pasagerilor”, garantarea „securităţii zborurilor” şi „limitarea fraudelor”. Etapa de testare va dura în Franţa până la jumătatea lunii mai. Cédric O, secretar de stat francez pentru Tranziţia Digitală şi Comunicaţii electronice, speră că aplicaţia va putea fi utilizată „în viaţa de zi cu zi”, inclusiv în restaurante şi centre comerciale.
Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi (CNIL) a atras atenţia că aplicaţia trebuie să respecte „datele personale şi viaţa privată a persoanelor”.
„Caracterul voluntar al utilizării aplicaţiei TousAntiCovid şi al carnetelor de teste trebuie să rămână garanţii esenţiale. Utilizarea acestei aplicaţii nu poate constitui o condiţie privind libera circulaţie a persoanelor”, a transmis Comisia.
Pe 14 aprilie, Consiliul Europei a emis o serie de recomandări adresate guvernelor statelor membre privind protejarea drepturilor omului.
Consiliul Europei admite că, „în contextul pandemiei, mai ales în cazul călătoriilor, sunt necesare unele măsuri pentru armonizarea sau facilitarea procedurilor de certificare că o persoană este vaccinată”.
„Pe de altă parte, utilizarea unor astfel de certificate sau date privind imunizarea în scopuri nonmedicale pentru a garanta acces privilegiat sau exclusiv la anumite drepturi generează multe probleme referitoare la respectarea drepturilor omului şi ar trebui luate în considerare cu prudenţă”, atrage atenţia Consiliul Europei, potrivit Mediafax.
Proiectele privind certificatele de vaccinare au generat tensiuni politice în Statele Unite şi în Marea Britanie. Administraţia Joseph Biden a anunţat deja că nu va juca niciun rol în crearea vreunui sistem de acces la anumite activităţi în baza certificatelor de vaccinare. Deciziile vor putea fi luate doar la nivel local.
În Uniunea Europeană, unii politicieni şi unele state membre se opun proiectului Comisiei Europene privind instituirea „certificatului verde digital”. Utilitatea documentului urmează să fie stabilită.