Varianta indiană de COVID-19, detectată și în Europa, decimează India

28 04. 2021, 11:57

Numărul de decese cauzate de COVID-19 a trecut în India de 200.000, iar în parcuri și parcări au fost amenajate crematorii. În India circulă o variantă de SARS-CoV-2 mult mai contagioasă, care a fost detectată și în alte 16 țări, unele din Europa.

Situația din India se înrăutățește de la o zi la alta din cauza numărului record de infecții cu virusul SARS-CoV-2, lipsei oxigenului, a materialelor medicale și a personalului în spitale.

Pe fondul celui de-al doilea val de infecții, cel puțin 300.000 de persoane au fost testate pozitiv în fiecare zi în ultima săptămână, copleșind spitalele și crematoriile și determinând un răspuns urgent din partea comunității internaționale, potrivit Reuters.

În capitala New Delhi, ambulanțele s-au aliniat în șir ore bune pentru a aduce victimele COVID-19 la crematoriile improvizate din parcuri și parcări.

Lipsa oxigenului din spitale crește numărul morților

În ciuda angajamentelor de îmbunătățire, spitalele din capitală și din jur reclamă în continuare problema lipsei oxigenului extrem de necesar pentru supraviețuire în această situație.

„Ne petrecem ziua scăzând nivelurile de oxigen pe ventilatoarele noastre și pe alte dispozitive, deoarece rezervoarele noastre prezintă niveluri alarmante”, a afirmat dr. Devlina Chakravarty, de la spitalul Artemis din suburbia Gurgaon.

În fiecare zi, medicii din spitale „fac sute de apeluri și trimit mesaje pentru a obține cota zilnică de oxigen”, a mai spus ea.

În capitala New Delhi, martorii vorbesc despre situații în care bolnavii de COVID-19 nu mai au loc nici măcar pe holurile spitalelor, unii dintre ei murind în plină stradă, la ușile și porțile unităților medicale.

Cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 de până acum

Numai în ultimele 24 de ore au fost raportate 360.960 de cazuri noi, fiind cel mai mare număr de infecții COVID-19 dintr-o singură zi. Totodată, a fost ziua cu cele mai multe decese, 3.293, care au dus totalul la 201.187.

În total, până ieri, în India s-au înregistrat aproape 18 milioane de infecții COVID-19 și 201.187 de decese din această cauză. Raportat la o națiune de 1,3 miliarde de oameni, experții consideră că numărul de infecții și decese este în realitate mult mai mare.

Udaya Regmi, șeful Asiei de Sud a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), a avertizat că lumea intră într-o fază critică a pandemiei și trebuie să aibă vaccinuri disponibile pentru toți adulții cât mai curând posibil.

„Pe măsură ce variantele se răspândesc, această pandemie este departe de a se încheia”, a afirmat el.

România trimite oxigen în India

Comunitatea internațională s-a mobilizat în sprijinul Indiei. Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă (CNSU) a aprobat, marți seara, o hotărâre prin care România va trimite Indiei 80 de concentratoare de oxigen de 5 și 10 litri, 75 de butelii de oxigen de 40 de litri și 20 de dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat.

Transportul este asigurat de către Ministerul Apărării Naționale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă și cu recuperarea a 75% din costul acestuia.

Totodată, India a fost introdusă pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, astfel că cei care vin din această țară vor fi obligați să stea în carantină 14 zile, chiar dacă au avut COVID sau stau pe teritoriul României mai puțin de 72 de ore. Măsura nu se aplică celor care au fost vaccinați cu ambele doze.

Varianta indiană a virusului SARS-CoV-2, mult mai contagioasă

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a catalogat situația din India „mai mult decât sfâşietoare”.

Experții OMS afirmă că varianta indiană a virusului SARS-CoV-2, denumită B.1.617, este mult mai contagioasă decât celelalte variante care circulă în această țară.

Varianta a fost secvențiată, fiind detectată în peste 1.200 de secvenţe de genom din cel puțin 17 țări, potrivit datelor OMS. Varianta indiană a fost raportată și în Marea Britanie, SUA, Singapore, dar și în unele țări din Europa, precum Italia, Belgia, Grecia sau Elveția.

Vă recomandăm să citiți și:

Boom de gravide în Marea Britanie în pandemie de COVID

Lideri mondiali şi laureaţi ai Premiului Nobel cer suspendarea drepturilor intelectuale pentru COVID

Un vaccin împotriva COVID-19 sub formă de pastilă va intra în prima fază a studiilor clinice

Super-anticorpul născut în laborator, capabil să prevină și să trateze COVID