China investește o sumă record într-un centru de supercomputere pentru a analiza datele din spațiu
Chinezii vor construi la baza aerospațială Wenchang, din sudul republicii, un centru de supercomputere. În centrul care va fi gata până la finalul acestui an vor fi analizate datele obținute din spațiu.
Cu o investiție planificată de 20 de miliarde de yuani (3,1 miliarde de dolari), centrul de supercomputere va furniza servicii de volume mari de date pentru industrii, inclusiv sectoarele aerospațial și maritim, începând cu anul 2022, a anunțat presa chineză de stat, citată de Reuters.
Centrul este parte a unui proiect mai amplu pentru următorul deceniu, prin care China prevede constelații masive de sateliți comerciali care pot oferi servicii de la internet de mare viteză pentru avioane și până la urmărirea transporturilor de cărbune.
Constelațiile ar urma să cuprindă peste 1.000 de sateliți amplasați în orbita joasă a Terrei. În prezent, țara din Asia de Est ar putea transporta 60 de sateliți deodată la bordul Long March 5, cea mai puternică rachetă a Chinei.
Noi baze de lansare pentru rachetele chinezești
Pentru a putea să mărească rata de lansare, China va trebui să construiască rachete mai mari care să poată transporta mai mulți sateliți, să construiască mai multe zone de lansare sau ambele. Ca parte a aceluiași plan este și dezvoltarea rachetelor reutilizabile Long March 8, o astfel de navă a efectuat deja primul zbor de test la finalul anului trecut.
În prezent, China are patru baze de lansare, trei pe continent și una în Wenchang, din Hainan, cea mai mică și mai sudică provincie a Republicii Populare Chineze, alcătuită din sute de insule.
La începutul acestei luni, guvernul chinez a anunțat că are în plan o nouă bază spațială comercială în Hainan pentru a satisface cererea tot mai mare de lansări.
Totodată, autoritățile chineze și-au declarat sprijinul pentru Hainan în cooperarea sa internațională privind lansarea de sateliți comerciali și sarcini utile, precum și în cercetare și dezvoltarea în domeniul zborurilor spațiale comerciale.
Vă recomandăm să citiți și:
Spionii americani avertizează: China construiește arme spațiale și poate deveni o forță majoră
Motivul pentru care China și-a prăbușit intenționat o parte din nava spațială Chang’e-5 pe Lună
Tianwen-1, sonda spațială chineză fără echipaj, s-a plasat cu succes pe orbita lui Marte