Rapel cu Pfizer sau Moderna pentru germanii sub 60 de ani care au fost vaccinați cu AstraZeneca
Autoritățile din Germania au decis că persoanele cu vârsta sub 60 de ani, care au fost vaccinate cu prima doză de ser AstraZeneca, vor primi a doua doză din alt ser. Astfel, vor fi vaccinați la rapel cu Pfizer sau Moderna.
„Soluția va oferi un grad mare de protecție”, a declarat ministrul bavarez al Sănătății, Hans Holetschek, potrivit Gândul.
În 30 martie, Germania a anunțat că nu va mai oferi rapelul cu AstraZeneca (Vaxzevria) pentru cei sub 60 de ani, din cauza riscului apariției unor cheaguri de sânge. Totodată, Comisia de vaccinare din Germania a recomandat ca a doua doză de vaccin să fie făcută la 12 săptămâni după prima doză de AstraZeneca.
Și în Franța, Înalta Autoritate a Sănătăţii (HAS) a decis săptămâna trecută că persoanele sub 55 de ani care au primit o primă doză de ser AstraZeneca pot face rapelul cu un alt vaccin.
OMS nu recomandă rapelul cu un alt vaccin
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, însă, că nu recomandă folosirea unui alt vaccin între două doze, din lipsa „datelor adecvate”.
„Nu există date adecvate pentru a spune dacă acest lucru se poate face, astfel încât experţii organizaţiei au concluzionat că schimbul de vaccinuri nu este un lucru pe care l-ar putea recomanda în acest moment,” a declarat la finalul săptămânii trecute Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS.
În 7 aprilie, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că cheagurile de sânge neobișnuite apărute după vaccinarea cu serul AstraZeneca ar trebui catalogate drept „efecte adverse rare”, precizând că beneficiile vaccinului depășesc riscurile.
Potrivit datelor EMA, până în 4 aprilie, în Spațiul Economic European (UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Marea Britanie) au fost înregistrate 222 de cazuri de tromboze atipice din 34 milioane de vaccinuri AstraZeneca administrate. De asemenea, au fost înregistrate 18 decese, până la data de 22 martie.
Și vaccinul Johnson & Johnson, care folosește aceeași tehnologie ca și AstraZeneca (Vaxzevria), se pare că generează aceleași riscuri. Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) au anunțat marți oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson & Johnson, după ce șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.