Prim-ministrul japonez Yoshihide Suga a declarat că guvernul a amânat prea mult timp subiectul apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Suga a anunțat că este timpul să înceapă deversarea apei în ocean.
Declarația premierului Suga vine în contextul în care centrala nucleară nu va mai avea în curând spațiu de depozitare a apei radioactive. Mai mult, prim-ministrul Japoniei consideră că planul controversat al deversării apei în Oceanul Pacific „nu poate fi evitat”.
Oficialii japonezi dezbat cea mai bună modalitate de depozitare a apei contaminate de la centrala Fukushima de ani buni, însă planul care pare să fi fost ales este purificarea apei cât mai bine cu putință, diluarea tritiului radioactiv care persistă chiar și după procesul de curățare, iar apoi deversarea apei în decurs de 30 de ani în Oceanul Pacific.
„Ce anume trebuie făcut cu apa contaminată este o sarcină pe care guvernul nu o mai poate amâna fără să stabilească o politică”, a declarat recent ministrul japonez al comerțului Hiroshi Kajiyama.
Însă, în afara guvernului, planul continuă să fie nepopular, în special în rândul pescarilor care sunt îngrijorați că nimeni nu va mai dori să cumpere pește prins în ape radioactive. Temerile pescarilor sunt rezonabile având în vedere faptul că 15 țări și regiuni restricționează momentan importurile din prefectura Fukushima.
Suga este așteptat să anunțe o decizie oficială în privința deversării apei contaminate în următoarele zile, scrie Futurism.
Dacă guvernul va aplica această decizie, planul va fi diluarea tritiului radioactiv până la 2,5% din concentrația maximă permisă de standardele naționale înainte ca apa să fie aruncată în ocean. Asta înseamnă că apa nu va reprezenta un pericol pentru oameni, susțin oficialii japonezi.
Japonia va deversa peste 1 milion de tone de apă contaminată de la Fukushima în Oceanul Pacific
În trei ani, centrala de la Fukushima nu va mai avea spaţiu pentru a stoca apa contaminată