Noul program al rachetelor hipersonice al Forțelor Aeriene americane a suferit un eșec luni, după o lansare nereușită de pe un avion B-52H Stratofortress la baza Edwards din California, relatează CNN.
„Racheta de test nu a reușit să finalizeze secvența de lansare și a fost reținut în siguranță pe avionul care s-a întors la Edwards AFB „, au spus Forțele Aeriene într-un comunicat.
SUA este angajată într-o cursă cu China și Rusia pentru a dezvolta arme hipersonice, într-un moment al tensiunilor globale crescute. Rachetele sunt concepute să zboare cu o viteză atât de mare încât pot acoperi distanțe mari și se pot deplasa rapid prin spații aeriene puternic apărate, pentru a ataca porturi, aerodromuri și alte instalații.
Noua rachetă se numește armă cu răspuns rapid (ARRW) și ar trebui să fie gata de desfășurare în următorii câțiva ani. Testul a vizat în mod special demonstrarea capacității ARRW de a atinge viteza hipersonică.
Pentagonul își propune să dezvolte o rachetă hipersonică care să poată călători cu de 20 de ori viteza sunetului, spun oficialii apărării, nu departe de viteza pe navetelor spațiale la reintrarea în atmosfera Pământului.
Și Rusia și China dezvoltă programe de armament hipersonic, iar Rusia susține că a testat cu succes o rachetă. SUA se concentrează pe armele hipersonice convenționale lansate de pe nave, platforme terestre și aeriene.
Pentagonul a solicitat pentru program 3,2 miliarde de dolari, în creștere față de 2,6 miliarde de dolari anul trecut. China a testat prima dată o rachetă hipersonică în 2014 iar Rusia în 2016.
Vehiculul hipersonic al Rusiei, cunoscut sub numele de Avangard, este echipat cu focoase nucleare și lansat cu ajutorul unei rachete balistice intercontinentale SS-19. Rusia a efectuat teste cu Avangard în 2016 și 2018, anunțând în decembrie 2019 că a activat două SS-19 echipate cu Avangard, potrivit Mediafax.
Vehiculul hipersonic din China, cunoscut sub numele de DF-ZF, a fost testat de cel puțin nouă ori din 2014.
Anul trecut, fostul secretar interimar al marinei, Thomas Modly, a declarat că armele hipersonice „au schimbat deja natura spațiului de luptă, la fel cum a făcut tehnologia nucleară în secolul trecut”. Comparând rachetele hipersonice cu lansareasatelitului Sputnik, înaintea Statelor Unite, Modly a îndemnat armata să investească intens în cercetare și dezvoltare. Chiar dacă armele hipersonice nu au fost niciodată folosite în luptă, el a avertizat că acestea pot „destabiliza mediul de securitate global și pot reprezenta o amenințare existențială pentru națiunea noastră”.