Populația României continuă să fie extrem de vulnerabilă în fața riscurilor, conform studiului „Asigurările de viață, instrument de protecție pentru familie”, realizat pentru UNSAR de către un grup de experți independenți.
Potrivit reprezentanților Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), pentru multe familii producerea unui eveniment neprevăzut (deces, accident, îmbolnăvire) ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai.
Studiul arată că deficitul de protecție a românilor în fața riscurilor a crescut cu 14% și se situa, în 2019, cel mai recent an pentru care există date statistice disponibile, la o valoare de 123 miliarde euro, respectiv 55% din PIB. Comparativ cu anul 2018, ponderea în PIB a deficitului de protecție a crescut cu 1 punct procentual, potrivit Mediafax.
Deficitul de protecție exprimă diferența între resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menține standardul de viață al acesteia în cazul producerii unui eveniment neprevăzut, precum un deces, un accident, o îmbolnăvire.