Primele doze ale vaccinului anticoronavirus Johnson & Johnson vor fi livrate în Uniunea Europeană începând din 19 aprilie, anunţă compania farmaceutică americană, potrivit Agenţiei France-Presse şi postului BFMTV.
Până în prezent, vaccinul Johnson & Johnson a fost utilizat doar în America de Nord şi în Africa de Sud.
Vaccinul anticorovirus Johnson & Johnson este al patrulea autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului, după cele produse de Pfizer-BioNTech, Moderna şi Oxford-AstraZeneca.
Pentru a permite creşterea producţiei şi a răspunde cererii, compania Johnson & Johnson a semnat în ultimele luni acorduri cu firme farmaceutice din Europa – cu Sanofi (Franţa), Catalent (Italia) şi IDT Biologika (Germania). Substanţa activă a vaccinului va fi furnizată de subsidiara Johnson & Johnson din Leyde (Olanda).
Uniunea Europeană a comandat 200 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, cu opţiunea a 200 de milioane de doze suplimentare. În al doilea trimestru din 2021, Uniunea Europeană ar urma să primească 55 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson. Acesta este primul vaccin anticoronavirus administrat printr-o singură doză.
Ministerul Sănătății a explicat vineri de ce este necesară o singură doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson și a anunțat că se așteaptă ca acesta să fie folosit în România de la jumătatea lunii aprilie.
Potrivit Ministerului Sănătății, datele preliminare din studiul clinic de fază 1 au sugerat că o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun, iar rezultatele studiului clinic de fază 3, care a stat la baza aprobării vaccinului Johnson & Johnson, au confirmat acest lucru.
„Vaccinul a redus semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate, astfel: din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19; din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19. Acest lucru înseamnă eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice”, a arătat Ministerul Sănătății, potrivit Mediafax.
În ceea ce privește prevenirea cazurilor de COVID-19 care necesită internare, vaccinul conferă protecție sporită. „La 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0% (niciuna dintre cele 16 spitalizări nu a fost din rândul persoanelor vaccinate). Este important de menționat și că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfășurat în mai multe țări, inclusiv Africa de Sud și Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv”, au mai transmis reprezentanții ministerului.
Conform acestora, o singură doză de vaccin constituie un avantaj atât logistic, cât și din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt. Din acest motiv, Johnson & Johnson a decis să evalueze și un regim cu o singură doză. În paralel, se află încă în desfășurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficiența unei scheme cu două doze de vaccin.
„În România ne așteptăm ca vaccinarea cu Johnson & Johnson să înceapă la jumătatea lunii aprilie”, se mai arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.