Trotinetele electrice – salvarea într-un oraș aglomerat
În ciuda nenumăratelor mituri legate de cât de mult poluează o trotinetă electrică sau că sunt recomandate pentru cei care sunt atrași mai mult de sport, aceste inovații sunt pe placul oamenilor din ce în ce mai mult.
Dacă până acum câțiva ani aceste jucării erau destinate strict copiilor, de ceva vreme producătorii s-au axat și pe avantajele pe care le poate avea o trotinetă electrică în viața unui adult.
Legat de poluarea acestor mijloace de transport, contează foarte mult ce alt mijloc de transport înlocuiesc. Dacă ne referim la o schimbare de la bicicletă la o trotinetă electrică, e clar că trotineta electrică poluează mai mult. Aici intra în discuție curentul folosit pentru încărcarea acesteia, producția acumulatorilor și alte detalii ce țin de producția lor. Dacă raportăm la schimbul deplasării cu o mașină pe combustie pe o trotinetă electrică, e clar că trotineta electrică este mult mai sănătoasă pentru mediu. Trebuie să ne raportăm și la durata de viață și la alți factori ce nu țin doar de folosirea ei ci și de producție, întreținere samd.
Cred că cel mai mare avantaj al unui astfel de mijloc de transport îl reprezintă costul mic de întreținere per kilometru parcurs. Este pe departe mult mai costisitor să mergi cu mașina sau cu transportul în comun decât cu trotineta electrică. Costul de întreținere este un factor major în decizia oamenilor de a achiziționa o trotinetă electrică. Chiar dacă are un preț mai mare la achiziție, acest preț se amortizează într-un timp scurt și astfel trotineta electrică devine o afacere.
Un alt factor de decizie în achiziția trotinetelor electrice îl reprezintă timpul scurt petrecut de acasă până la birou, mai ales în orașele aglomerate precum Bucureștiul. Trotineta electrică te poate scoate în avantaj ca timp și dacă ajungi să îl compari cu timpul din mijloacele de transport în comun (metrou sau altele).
O trotinetă electrică bună te va ajuta să te deplasezi și pe un timp mai puțin prietenos, aceasta având protecție împotrivă apei. Viteza de deplasare este una destul de bună pentru a te deplasa într-un timp scurt către destinație, dar și să te protejeze în același timp. Protecția la trotinete electrice o reprezintă echipamentul mandatoriu pe care ar trebui să îl poarte fiecare. Acest echipament constând în casca de protecție. Indiferent de motivul pentru care folosești trotineta, că este vorba de o plimbare în parc, că este vorba de deplasare către muncă, este indicat să folosești o cască de protecție.
Un alt avantaj al trotinetelor electrice, pe lângă costul de întreținere scăzut este faptul că sunt foarte ușor de transportat și depozitat. Majoritatea trotinetelor electrice se pot plia, astfel încât să fie ușor de transportat sau depozitat. Ele ocupă un loc destul de mic și nu necesită o depozitare specifică. Acestea pot fi lăsate oriunde, dar ținând cont că este un bun, indicat este să fie lăsat într-un loc ferit de ploaie și ferit de locurile din care poate fi sustras.
Timpul de încărcare al unei trotinete electrice este unul mai mult decât mulțumitor. O variantă bună și cu o autonomie mai mare nu durează mai mult de 5 ore. Un timp perfect pentru a putea fi încărcată pe timpul nopții sau în timpul jobului.
În situația în care nu este soluția perfectă pentru un drum complet de acasă la birou, trotinetele electrice pot reprezenta o soluție pentru a te deplasa până la stația de metrou/autobuz. Sunt foarte multe situațiile în care stațiile de metrou sunt la 10-15 minute de mers pe jos. În acest fel poți folosi trotineta până la stația de metrou și invers și astfel poți economisi timp prețios, de până la 20-30 minute în fiecare zi, dacă nu și mai mult.
Achiziția trebuie să fie făcută după anumite criterii. Cel mai important criteriu îl reprezintă greutatea suportată. Fiecare tip de trotinetă electrică are o greutate maximă suportată pe care ar trebui să o respecți dacă nu vrei să o strici mai repede decât te-ai gândi. Un alt criteriu îl reprezintă autonomia bateriei. Dacă alegi această variantă de transport și știi că ai un drum mai mult de parcurs, trebuie să te orientezi către o trotinetă electrică cu o autonomie mai mare pentru a nu rămâne la jumătatea drumului. De regulă nu prea se pune problema de a fi lăsat în drum pentru că majoritatea trotinetelor electrice au o autonomie de cel puțin 10-15 km, o distanță suficientă pentru un oraș precum Bucureștiul.
Viteza maximă de deplasare poate fi și ea un criteriu în a alege cea mai bună trotinetă electrică, dacă optezi pentru o trotinetă care să te ducă mai repede din punctul A în punctul B. Cu cât viteza de deplasare este mai mare și cu cât autonomia bateriei este mai mare cu atât trotineta electrică devine mai scumpă.
Digitalizarea acestor trotinete a dus la creșterea numărului celor care preferă să le folosească. Faptul că se pot conecta la aplicațiile de mobil le transformă în gadget-uri ușor de folosit și de controlat de la distanță. O aplicație de mobil îți poate arăta autonomia bateriei, distanța parcursă sau poziția pe hartă a trotinetei.
Ținând cont de toate lucrurile pro și contra trotinetele electrice reprezintă o alegere bună. Înainte de a cumpăra este indicat să studiezi piață și să citești părerile celorlalți utilizatori. O astfel de sursă de informare o poți găsi aici , mai ales că exista și câteva comparații între produse.