Reuniunea SUA-China organizată în statul american Alaska este marcată de tensiuni, în contextul în care Washingtonul a denunţat practicile chineze în domeniile politic, militar şi comercial, iar Beijingul a cerut renunţarea la mentalitatea de tip „Război Rece”.
Secretarul de Stat Antony Blinken şi consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională Jake Sullivan s-au întâlnit, joi, în Anchorage, Alaska, cu directorul Oficiului pentru Relaţii Externe al Comisiei Centrale din China, Jang Jiechi, şi cu Wang Yi, consilier de stat şi ministru de Externe.
„Discuţiile au fost consistente, serioase şi directe”, a afirmat un oficial de la Washington.
Discuţiile vizează „preocupările noastre profunde privind acţiunile Chinei, inclusiv situaţiile din Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacurile cibernetice asupra Statelor Unite, presiunile economice asupra aliaţilor noştri. Toate aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe reguli care permite menţinerea stabilităţii internaţionale”, a afirmat Antony Blinken, secretarul de Stat american, potrivit BBC.
„Administraţia SUA menţine angajamentul de a conduce prin diplomaţie în scopul avansării intereselor Statelor Unite şi consolidării ordinii internaţionale bazată pe reguli”, a subliniat Antony Blinken, citat de publicaţia The Hill.
La rândul său, Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joe Biden pentru Securitate Naţională, a declarat că Washingtonul nu vrea un conflict cu Beijingul, însă a subliniat că Statele Unite îşi vor susţine permanent principiile. „Noi nu vrem conflict, dar salutăm competiţia dură şi ne susţinem mereu principiile, în favoarea poporului nostru şi prietenilor”, a argumentat Jaken Sullivan, citat de agenţia Reuters.
Jang Jiechi, directorul Oficiului pentru Relaţii Externe al Comisiei Centrale din China, a acuzat Administraţia de la Washington că recurge la puterea militară şi la supremaţia financiară pentru a exercita presiuni asupra altor ţări. „Statele Unite nu au dreptul de a vorbi de pe o poziţie de forţă. Utilizează abuziv noţiunile de securitate naţională pentru a obstrucţiona schimburile comerciale normale şi pentru a instiga alte ţări să atace China”, a declarat Jang Jiechi, cerând evitarea ingerinţelor externe şi subliniind că provinciile Xinjiang, Hong Kong şi Taiwan sunt elemente inseparabile ale teritoriului Chinei, potrivit Mediafax.
Jang Jiechi a denunţat situaţia drepturilor omului din Statele Unite, notând că sunt „ucişi” afro-americani.
„Statele Unite trebuie să renunţe la mentalitatea specifică Războiului Rece. Noi vedem relaţia cu Statele Unite aşa cum a descris-o preşedintele Xi Jinping, adică sperăm să nu ajungem la confruntări, la conflicte, vrem respect reciproc şi cooperare cu Statele Unite”, a subliniat Jang Jiechi.