Telescopul spațial Hubble a intrat în modul de siguranța după o eroare de software
Telescopul spațial Hubble al NASA a intrat în „modul de siguranță”, după ce agenția a constatat o „eroare de software”.
NASA a anunțat că problema a avut loc duminică, când Hubble „a intrat în modul de siguranță (safe mode) din cauza unei erori de software la bord”.
„Telescopul spațial Hubble este în stare bună, însă rămâne în modul de siguranță, ca măsură de precauție, în timp ce echipa lucrează pentru a înțelege pe deplin eroarea întâlnită duminică și răspunsul asociat safe mode”, a declarat NASA pentru Fox News.
Agenția a transmis că echipa lucrează pentru a-l readuce pe Hubble înapoi la operațiunile științifice pe care le derulază, cât mai curând posibil.
Ce înseamnă modul de siguranță
Modul de siguranță este o setare care pune telescopul într-o „configurație stabilă care suspendă observațiile științifice” și îi poziționează panourile solare spre Soare pentru a asigura alimentarea cu energie.
„Nava spațială rămâne în această configurație până când controlorii de la sol pot corecta sau compensa problema”, a explicat NASA. „Restul navei și instrumentele sale sunt încă pe deplin funcționale și se așteaptă să producă date ștințifice excelente în anii următori”, a adăugat ea.
Nu este pentru prima dată când telescopul intră în modul de siguranță. În 5 octombrie 2018, Hubble a intrat în această procedură din cauza unui giroscop stricat, iar în 15 iunie 2009 un alt instrument al telescopului a început să trimită citiri „zero” neașteptate la calculatorul de bord solicitând activarea safe mode.
Rămâne neclar în cât timp va fi restabilită funcționalitatea
În 2018, măsurile de siguranță ale telescopului au fost active timp de de trei săptămâni înainte ca echipa să poată reactiva telescopul.
Reprezentând o colaborare între NASA și Agenția Spațială Europeană, telescopul Hubble a fost lansat pe orbită în aprilie 1990 la bordul navetei spațiale Discovery. De atunci, a furnizat imagini uimitoare ale Universului, efectuând peste 1,4 milioane de observații pe parcursul vieții sale.
În cei peste 30 de ani de funcţionare, Hubble a reuşit să surprindă o multitudine de fenomene şi obiecte cosmice care au extins considerabil înţelegerea pe care o au oamenii de ştiinţă asupra Universului.
În 31 octombrie 2021, dacă nu va mai apărea vreo nouă amânare, NASA va lansa telescopul spațial James Webb (JWST), urmașul mult mai puternic al veteranului Hubble.
Vă recomandăm să citiți și:
Hubble a trimis o imagine a planetei Saturn extrem de detaliată
Ar trebui Modelul Standard schimbat odată cu noile valori ale constantei Hubble?