De ce face România rapelul la AstraZeneca la 8 săptămâni, iar Marea Britanie la 12

04 03. 2021, 08:29
Credit foto: Shutterstock

Experții din România au recomandat rapelul la vaccinul AstraZeneca la 8 săptămâni. În Marea Britanie a doua doză se face la 12 săptămâni. Andrei Baciu explică și ce se schimbă după 15 martie la programările pentru vaccinare, în România.

Întrebat miercuri la Digi24 de ce rapelul la vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie se recomandă la 12 săptămâni, iar în România la 8 săptămâni, vicepreşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare, Andrei Baciu, a spus că pentru orice vaccin, Agenția Europeană a Medicamentului are un grup de experți independenți care evaluează datele științifice și pe baza datelor face o recomandare către Comisia Europeană, care dă autorizația.

„Este esențial să efectuăm rapelul pentru că numai așa dobândim imunitatea”

„În cadrul acestui vaccin recomandarea pentru rapel a fost de la 4 la 12 săptămâni. Am consultat experții pe datele științifice pe care le avem, iar recomandarea a fost ca rapelul să se efectueze la 8 săptămâni. Însă este esențial să efectuăm rapelul pentru că numai așa dobândim imunitatea. Sperăm ca pe 11 martie să apară și primul vaccin care se va efectua într-o singură doză, Johnson and Johnson”, a afirmat Baciu.

Întrebat, de asemenea, când ajunge în România vaccinul de la Johnson, Andrei Baciu a răspuns că cel mai probabil se va întâmpla în aprilie.

În ce privește schimbările la programare în cea de-a treia etapă de vaccinare, din 15 martie, Baciu a spus că va fi pornită o funcțiune a platformei – lista de așteptare, potrivit Mediafax.

„Are foarte multe avantaje o astfel de abordare”

„Evident că din acel moment nu pot să ai două tipuri de a ajunge la vaccinare, pe de o parte lista de așteptare și pe de altă parte varianta actuală, și atunci de pe 15 martie când lansăm această variantă, programările se fac numai în acest fel. Are foarte multe avantaje o astfel de abordare, am fi vrut să o facem mai devreme însă din punct de vedere tehnic a fost dificil să implementezi chestia asta pentru aplicația care funcționează deja și pe de altă parte trebuia să ai toate centrele identificate pentru că această listă de așteptare va fi specifică fiecărui centru, nu va fi una generală”, a adăugat vicepreşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare.

Vaccinul cu care vor fi vaccinați românii aflați pe lista de așteptare nu va putea fi ales.

Ce trebuie să facă persoanele care nu se pot prezenta la rapel

Persoanele care, din diferite motive, nu se pot prezenta la rapel, trebuie să anunțe acest lucru din timp, în așa fel încât vaccinul să nu fie pierdut, declară vicepreşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare, Andrei Baciu.

Întrebat la Digi24 ce are de făcut o persoană nu se poate prezenta la rapel, Andrei Baciu a spus că dacă se întârzie câteva zile nu este neapărat o problemă din punct de vedere științific, însă recomandarea este ca aceste cazuri să fie excepții, nu regulă.

Se pierde doza de vaccin dacă o persoană nu se prezintă la programare?

„Agenția Europeană a Medicamentului a făcut o recomandare foarte clară: pentru vaccinul Pfizer, rapelul trebuie să fie efectuat fix la 21 de zile pentru a atinge imunitatea și protecția maximă. Se poate face până la 35 – 38 de zile, excepțional e indicat să se fac, dar esențial este să îl facem în ziua programată”, declară vicepreședintele CNCAV.

Dacă nu există această posibilitate, persoana respectivă trebuie să sune fie la centrul unde a făcut prima doză, fie la call center și se va găsi o reprogramare, însă este important să anunțe din timp în așa fel încât doza respectivă să nu fie aruncată. Întrebat dacă se pierde doza de vaccin pentru care nu s-a prezentat persoana programată, Andrei Baciu a afirmat că nu, însă cei din centrele de vaccinare sunt puși în dificultate.