Decizia președintelui companiei miniere Rio Tinto după distrugerea unui sit arheologic
Simon Thompson, președintele companiei miniere Rio Tinto, una dintre cele mai mari din lume, va demisiona după distrugerea a două adăposturi ale aborigenilor din Australia, vechi de 46.000 de ani, pentru o mină de minereu de fier, relatează BBC.
O reacție a publicului și a investitorilor a dus la demisia directorului executiv de atunci Jean-Sebastien Jacques și a doi adjuncți.
Cu toate acestea, luna trecută, comitetul de remunerare al gigantului minier a acordat plăți mari tuturor celor trei directori.
Simon Thompson va demisiona din funcția de președinte după adunările generale anuale de anul viitor, în timp ce directorul neexecutiv Michael L’Estrange se va retrage din consiliul de administrație.
„Sunt responsabil în cele din urmă pentru eșecurile care au dus la acest eveniment tragic”, a declarat Thompson într-un comunicat.
Peșterile – văzute ca unul dintre cele mai semnificative situri de cercetare arheologică din Australia – au arătat dovezi ale locuirii umane continue datând de 46.000 de ani. Artefactele găsite la peșteri includ un instrument din os vechi de 28.000 de ani și o centură veche de 4.000 de ani din păr uman împletit.
Testarea ADN-ului l-a legat direct de oamenii Puutu Kunti Kurrama și Pinikura (PKKP) – proprietarii tradiționali ai terenului.
O distrugere de neiertat
Adăposturile se aflau pe aproximativ opt milioane de tone de minereu de fier de înaltă calitate, cu o valoare estimată de 96 milioane dolari SUA.
În decembrie, o anchetă parlamentară a dispus Rio Tinto să reconstruiască sistemul de peșteri și a calificat distrugerea lor ca fiind de neiertat.
În raportul său – intitulat Never Again – ancheta a concluzionat că Rio Tinto „știa valoarea a ceea ce distrugeau, dar oricum au aruncat în aer”, potrivit mediafax.
Raportul a făcut șapte recomandări, inclusiv un moratoriu asupra tuturor minelor din zona locală și modificări ale legilor privind protecția patrimoniului.