Israelul pare să extindă un complex nuclear secret, deşi critică programul atomic iranian
Israelul pare să efectueze lucrări de construcţie într-un complex nuclear secret din cadrul programului atomic nedeclarat, în ceea ce ar fi cel mai mare proiect din ultimele decenii, conform imaginilor obţinute din sateliţi analizate de agenţia Associated Press.
Lucrările au loc lângă vechiul reactor al Centrului Negev pentru Cercetări Nucleare, în apropierea oraşului israelian Dimona. În acest complex există de câteva decenii laboratoare subterane pentru procesarea combustibilului nuclear rezultat din producerea de plutoniu de uz militar pentru programul israelian de bombe nucleare.
Nu este clar în ce constă proiectul de construcţie. Guvernul Israelului a refuzat să răspundă la întrebările despre proiect adresate de agenţia Associated Press.
„Guvernul israelian trebuie să ofere explicaţii”
În cadrul politicii de ambiguitate în domeniul atomic, Israelul nici nu confirmă, nici nu infirmă că ar avea bombe nucleare. Israelul este una dintre cele patru ţări care nu au semnat Tratatul de Neproliferare, un acord menit să oprească înarmarea nucleară.
„Guvernul israelian trebuie să ofere explicaţii despre lucrările în acest complex nuclear secret”, afirmă Daryl G. Kimball, directorul Asociaţiei pentru Controlul Armamentului, un institut cu sediul în oraşul american Washington.
Cu asistenţă oferită de Franţa, Israelul a început în secret să construiască acest complex nuclear la sfârşitul anilor 1950, într-o zonă deşertică, în apropierea oraşului Dimona, la circa 90 de kilometri sud de Ierusalim. Scopul militar al programului nuclear a fost ascuns Statelor Unite mulţi ani, Israelul anunţând public că este vorba de o fabrică de produse textile.
Guvernul israelian a semnalat că va iniţia pregătiri pentru o posibilă intervenţie militară
Cu plutoniul obţinut în acest complex, există suspiciuni că Israelul ar fi devenit una dintre cele nouă state din lume care deţin arme nucleare. Ţinând cont de caracterul secret al programului, nu este clar câte bombe nucleare ar avea Israelul. Conform estimărilor experţilor, Israelul a obţinut materiale nucleare pentru cel puţin 80 de bombe, care pot fi lansate cu lanchete balistice terestre, avioane sau submarine, potrivit Mediafax.
Lucrările de construcţie efectuate de Israel au loc în contextul în care Guvernul Benjamin Netanyahu critică vehement programul nuclear iranian. Guvernul israelian a semnalat că va iniţia pregătiri pentru o posibilă intervenţie militară împotriva programului nuclear iranian şi se consultă cu SUA pe tema strategiei faţă de activităţile iraniene. Iranul a negat că ar avea un program nuclear militar.