Ce medicamente au cumpărat cel mai mult românii în pandemie
Patru din zece medicamente cumpărate de români în pandemie au fost pentru afecţiuni ale sistemelor nervos şi digestiv, fiind singurele grupe terapeutice care au crescut în plină pandemie la nivel de cutii vândute, potrivit raportului asupra pieţei medicamentelor realizat de compania Cegedim.
Cele două grupe de medicamente au fost singurele la care s-a înregistrat o creştere uşoară în consum de 3,7% în cazul medicamentelor pentru sistemul digestiv, până în 7% la cele pentru sistemul nervos în plus faţă de anul anterior.
Românii au cumpărat medicamente în valoare de 18 mld. lei în 2020, în uşoară creştere cu 1,3% faţă de anul anterior, arată raportul Cegedim. În total, în România s-au eliberat 625 de milioane de cutii de medicamente în 2020, acelaşi număr ca în 2019.
Pandemia şi-a pus amprenta pe vânzările de medicamente
Restricţiile de călătorie şi reticenţa pacienţilor de a mai ajunge la medic în contextul pandemiei şi-au pus amprenta pe vânzările de medicamente.
De altfel, medicii au atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă amânarea vizitei la medic în starea generală de sănătate a populaţiei, în contextul în care după cele două luni de stare de urgenţă, în care au fost permise doar intervenţiile pentru cazurile urgente, pacienţii s-au prezentat cu stări agravate ale afecţiunilor pe care le ţineau sub control înainte de pandemie.
La nivel valoric, scăderea apetitului pentru medicamente nu se vede şi în preţuri mai mici, piaţa continuând să crească uşor.