Ce înseamnă „diplomația vaccinului” și cum ar putea deveni un instrument de promovare a intereselor naționale
Diplomația va determina probabil cine va avea acces la vaccinurile împotriva coronavirusului în următoarele luni, au declarat un număr de analiști pentru CNBC, țări precum Rusia și China folosind una dintre mărfurile cele mai solicitate din lume pentru a-și promova propriile interese.
În timp ce multe țări nu au început încă programele de vaccinare, chiar și națiunile cu venituri ridicate se confruntă cu un deficit în aprovizionare, în timp ce producătorii se luptă să accelereze producția.
Rusia și China au făcut anul trecut, din distribuirea măștilor de față și a echipamentelor de protecție către țările puternic afectate, un principiu central al relațiilor diplomatice. Acum, ambele țări sunt văzute ca având o abordare similară în privința vaccinurilor.
Diplomația vaccinurilor este o nouă cărămidă în încercarea de a consolida poziția globală a țărilor
Agathe Demarais, director global de prognoză la Economist Intelligence Unit, a declarat pentru CNBC că Rusia, China și într-o măsură mai mică India pariază pe furnizarea de vaccinuri împotriva COVID-19 țărilor emergente sau cu venituri mici pentru a-și promova interesele.
„Rusia și China fac acest lucru de mult, mult timp … în special în țările emergente, deoarece consideră că puterile occidentale tradiționale s-au retras din aceste țări”, a spus Demarais. „În trecut, deși este încă cazul, am văzut cum China a lansat inițiativa Belt and Road, am văzut că Rusia a făcut o serie de lucruri în special în țările din Orientul Mijlociu cu centrale nucleare, iar diplomația vaccinurilor este o nouă cărămidă în întregul edificiu al încercării lor de a-și consolida poziția globală”.
Problema pentru Moscova și Beijing
Această strategie ar putea duce la o consolidare a prezenței Rusiei și Chinei, pe termen lung, în țările din întreaga lume, a spus Demarais, menționând că importanța fundamentală a vaccinurilor pentru cetățeni va face ca țările să nu reziste presiunilor diplomatice în viitor, potrivit Mediafax.
Problema pentru Moscova și Beijing, totuși, este că există mari șanse ca ambele să facă suprapromisiuni și să sublivreze, a adăugat Demarais.
Vaccinul Sputnik V din Rusia și vaccinurile Sinopharm și Sinovac din China au început deja să fie livrate în lume. În total, 26 de țări, inclusiv Argentina, Ungaria, Tunisia și Turkmenistan, au autorizat vaccinul rusesc, iar lista de clienți pentru vaccinurile chineze include, printre altele, Brazilia, Indonezia, Thailanda și Emiratele Arabe Unite.