Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, susține că eficacitatea vaccinului AstraZeneca se majorează în perioada cuprinsă între cele două doze. Prima dată eficacitatea ajunge la 76% după 90 de zile, iar după a doua doză crește până la 82%.
Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică, susține că Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru o eficacitate de 59.5%. Studiile ulterioare au arătat că eficacitatea imunizării crește între cele două doze.
În plus, nicio persoană vaccinată cu AstraZeneca nu a făcut forme grave ale bolii.
„Studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare: la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%. După ambele doze, eficacitatea este de 82.4%. 100% din persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu au avut simptome severe, nu au avut nevoie de spitalizare și nu au decedat ca urmare a infecției cu COVID19”, a explicat, pe Facebook, Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Universitatea din Oxford a lansat un studiu pentru a evalua răspunsul imun al vaccinului COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu AstraZeneca Plc la copii
Noul studiu va determina dacă vaccinul este eficient pentru persoanele cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, potrivit unei declarații trimise prin e-mail de la universitate.
Aproximativ 300 de voluntari vor fi înscriși și primele vaccinări sunt așteptate luna aceasta, a spus Oxford.
Vaccinul AstraZeneca care a început să fie folosit și în România la adulții cu vârste de până la 55 de ani a fost testat în studii clinice preponderent pe persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
Vaccinul Oxford / AstraZeneca cu două doze a fost considerat un „vaccin popular”, deoarece este mai ieftin și mai ușor de distribuit decât alte produse similare, notează Mediafax
AstraZeneca are ca obiectiv producerea a 3 miliarde de doze în acest an și își propune să producă peste 200 de milioane de doze pe lună până în aprilie.