Ion Mihai Pacepa, fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe al României (DIE), a murit la vârsta de 92 de ani din cauza COVID-19, potrivit lui Ronald J. Rychlak, un apropiat al său.
Potrivit lui Ronald J. Rychlak, avocat, jurist, profesor de drept la Universitatea din Mississippi, autor şi comentator politic american, Ion Mihai Pacepa a fost cel mai înalt ofițer al fostului bloc sovietic care a dezertat vreodată în Occident.
„În primele ore ale dimineții din 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce nu au putut o recompensă de 2 milioane de dolari și două echipe de asasini sponsorizați de România. Ion Mihai Pacepa, „Mike” pentru cei care l-au cunoscut, a fost chemat acasă, la răsplata sa veșnică”, a scris Ronald J. Rychlak într-un editorial din The Epoch Times în care anunță moartea fostului șef adjunct al spionajului extern în România comunistă. Rychlak și Pacepa au fost autori ai volumului „Dezinformarea”, apărut în 2013.
Avocatul american amintește că, în 2017, vicontele Christopher Monckton, fost consilier al prim-ministrului britanic Margaret Thatcher, l-a numit pe locotenent generalul Ion Mihai Pacepa „cel mai influent om al secolului XX și, probabil, începutul secolului XXI”.
„El a fost omul care a dat jos cortina de fier prin dezvăluirea dezinformării din blocul sovietic. Din păcate, majoritatea oamenilor nu știu de Pacepa și de munca sa”, mai scrie Ronald J. Rychlak.
Ion Mihai Pacepa s-a născut la București în 28 octombrie 1928. A studiat chimia industrială la Universitatea Politehnică din București, dar înainte de absolvire a fost recrutat în Securitate, serviciul secret de informații al Republicii Socialiste România. A fost inițial repartizat în departamentul de contrainformații al Securității. În 1955, a fost transferat la Departamentul de Informații Externe (DIE) al României.
În 1957, Pacepa a fost numit șef al stației de informații românești din Frankfurt (pe atunci în Republica Federală Germania – RFG), iar doi ani mai târziu a preluat conducerea noului departament de spionaj industrial al României. Începând din 1972, a ocupat funcția de șef adjunct al DIE, devenind și consilier pentru dezvoltare industrială și tehnologică și „mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu, liderul României comuniste”.
În 1978 a dat o lovitură puternică imaginii lui Nicolae Ceaușescu, după ce, ajuns la Bonn, în RFG, pentru a transmite un mesaj secret cancelarului Helmut Schmidt, a mers la ambasada americană, unde a cerut azil politic. Astfel a început colaborarea cu servicile secrete ale SUA, primind ulterior și cetățenie americană.
Nicolae Ceaușescu l-a considerat trădător și, după ce a fost condamnat la moarte, a stabilit două recompense de câte un milion de dolari pentru uciderea lui Pacepa, unul dintre asasinii trimiși după el fiind celebrul Carlos Șacalul.
Potrvit lui Ronald J. Rychlak, deoarece identitatea lui a fost compromisă, Pacepa a suferit o intervenție chirurgicală de schimbare a feței și și-a refăcut viața alături de o agentă CIA, care i-a devenit soție.
Apariția în 1987 a volumului „Orizonturi Roşii: Cronicile unui spion comunist”, scrisă de Pacepa, a provocat noi nemulțumiri la conducerea României deoarece expunea corupția și brutalitatea regimului Ceaușescu și a lumii sovietice/comuniste. Cartea a ajuns și la publicul român, fiind citită în 1988 la Europa Liberă, sub forma unui serial.
Șase blesteme celebre și cum au ajuns acestea faimoase
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?
De ce l-au primit cu onoruri Jimmy Carter şi Regina Elisabeta a II-a pe Nicolae Ceauşescu