Două proiecte anunțate la câteva zile distanță unul de celălalt vor reprezenta o transformare pentru energia eoliană offshore și energia regenerabilă în general. Danemarca s-a angajat să construiască o insulă artificială, prima din lume, care să găzduiască sute de turbine eoliene gigantice, iar Coreea de Sud a aprobat cea mai mare fermă offshore din prezent.
Capacitatea eoliană offshore oferă unele avantaje majore față de turbinele eoliene terestre. Cu unele excepții foarte rare, vântul este mai constant pe mare, unde nu există nimic care să îl obstrucționeze. Livrarea de turnuri, palete și turbine printr-o navă evită restricțiile și obiecțiile vecinilor care împiedică unele parcuri eoliene de pe uscat să atingă înălțimea ideală.
În consecință, parcurile eoliene offshore sunt de obicei mai mari și pot capta vânturile mai puternice la altitudine, lăsând un deficit mult mai mic care să fie acoperit din surse poluante decât vântul de pe uscat sau energia solară.
Lipsa zonelor cu ape de mică adâncime din unele părți ale lumii reprezintă un obstacol în calea creșterii energiei eoliene offshore, dar costul este mult mai mare.
Până de curând, eolienele offshore au fost atât de scump de construit încât reprezintă numai aproximativ 0,5% din producția mondială de energie electrică. Aceste două evoluții indică faptul că situația este pe cale să se schimbe, potrivit IFL Science.
Danemarca este prima țară din lume în proporția de energie eoliană folosită. În ultimii ani, o proporție din ce în ce mai mare a venit din larg, iar acum guvernul danez și-a anunțat intenția de a merge mai departe, construind o insulă artificială de 120.000 de metri pătrați.
Insula de sute de turbine eoliene gigante va fi mărginită pe trei laturi de un perete maritim, în timp ce a patra va oferi un port sigur pentru navele care vor deservi turbinele situate în jurul ei. Proiectul este împărțit 51/49 între guvernul danez și companii private.
„Centrul energetic din Marea Nordului va fi cel mai mare proiect de construcție din istoria daneză. Va aduce o mare contribuție la realizarea enormului potențial pentru eolienele offshore europene”, a afirmat Dan Jørgensen, ministrul danez pentru climă.
Împreună cu un centru mai mic care urmează să fie construit în estul Danemarcei, se așteaptă ca insula să susțină 5 gigawați de energie eoliană offshore în prima fază, de patru ori mai mult decât cel mai mare parc eolian offshore din prezent și egal cu capacitatea mondială totală de acum nouă ani.
Combinat cu parcurile eoliene existente, atât terestru, cât și maritim, proiectul va transforma Danemarca într-un exportator de energie curată către vecinii săi.
Construcția insulei va începe în 2026. Deși există avertismente, este posibil să nu fie finalizată până în 2030, data până la care trebuie să fie îndeplinite angajamentele de la Paris, mai exact Cadrul 2030 privind politicile în domeniul energiei şi schimbărilor climatice. Printre altele, Cadrul 2030 a stabilit reducerea la nivel UE a emisiilor de gaze cu efect de seră de 40% faţă de nivelul din 1990 și un nivel minim obligatoriu de 27% de energie regenerabilă din întreaga energie consumată.
Oricât de inovatoare ar fi construirea unei insule artificiale, la finalizarea proiectului și darea în folosință este puțin probabil să fie cea mai mare fermă eoliană din lume.
La început va fi probabil întrecută de parcul eolian de 8,2 GW aprobat recent de președintele sud-coreean Moon Jae-in.
„Parcul eolian care va fi construit în apele de la Sinan va fi de până la șapte ori mai mare decât cel mai mare complex eolian actual din lume”, a transmis Moon.
Președintele sud-coreean are ca obiectiv renunțarea, până în 2030, la cărbune, în prezent cea mai mare sursă de energie a națiunii sale. Fiind o țară dens populată, Coreea de Sud s-a străduit să găsească spațiu pentru fermele solare, însă Marea Galbenă, la sud, oferă o adâncime bună parcurilor eoliene, deși viteza vântului este mai mică decât în Danemarca.
Proiectul va costa 43 de miliarde de dolari, fiind finanțat în mare parte de companii care s-au înscris deja.
Scăderea costurilor a făcut aceste proiecte fezabile și nu a fost vorba de o singură descoperire tehnologică magră, ci de o serie de mici îmbunătățiri care prin combinație au făcut o diferență enormă.
Celebra clădire Empire State Building este complet alimentată de energie eoliană
Un gigant al petrolului vrea să producă hidrogen din energie solară şi eoliană
Energia eoliană poate asigura cererea mondială de electricitate