Ceața albastră din atmosfera lui Pluto le-a dat bătăi de cap specialiștilor, până de curând. Inelul albastru fantomatic pare că a ieșit direct dintr-un film supranatural. Însă, este format din otravă letală, în realitate. Mai multe Luni și planete, inclusiv Pământul, sunt în general acoperite de ceață. Dar ceața albastră a lui Pluto este de departe cea mai bizară.
Conform NASA, benzile albastre de ceață ale lui Pluto sunt un smog fotochimic. Acesta rezultă din reacția soarelui asupra metanului și a altor molecule din atmosfera sa. Noi cercetări sugerează că ceața albastră a lui Pluto este formată din cristale de gheață cu cianură încapsulată.
Cercetătorii cred că atunci când lumina Soarelui lovește atmosfera superioară a lui Pluto, reacțiile chimice formează molecule de cianură de hidrogen – care este o otravă letală – amestecate cu etilenă și acetilenă.
Panayotis Lavvas este liderul grupului de cercetători care a publicat un studiu în revista Nature Astronomy, despre acest subiect. El a declarat, pentru SYFY Wire: „Radiația solară poate sparge aceste molecule, iar reacțiile dintre fragmente sunt punctul de plecare al unei chimii organice complexe”. Cercetătorii adaugă că cianura de hidrogen este un produs secundar tipic al fotochimiei, informează Science Times.
Noile molecule înghețate din atmosfera lui Pluto sunt înghețate în mici particule de gheață care împrăștie lumina soarelui. Pe măsură ce gravitația scade, alte gaze din atmosferă condensează în jurul lor aceste particulele minuscule. În acest mod apare acea ceață albastră stranie.
Deși ceața și atmosfera lui Pluto nu sunt, în mod evident, sigure pentru consumul uman, ar putea debloca secretele nebulității altor corpuri cerești și ceea ce Pluto are de oferit. „Aplicând teoria dezvoltată pentru ceața lui Pluto la cazul lui Triton, am constatat că înghețurile organice pot explica, de asemenea, ceața observată pe Triton, în misiunile Voyager II”, spune Lavvas.
„Ceața albastră misterioasă a lui Pluto poate părea ceva desprins dintr-un coșmar, dar nu este”, mai afirmă specialistul. Din fericire, știința a reușit să identifice exact ceea ce face să apară acea formațiune albastră, dar și că este letală.
NASA publică o nouă imagine impresionantă cu planeta Pluto – FOTO