„Ceasul Apocalipsei” rămâne la 100 de secunde de miezul nopții. De ce ar fi nevoie pentru o lume „mai sigură și sănătoasă”
Victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA ar putea reprezenta un pas înainte spre „o lume mai sigură și mai sănătoasă”, însă planeta noastră continuă să fie periculos de aproape de o catastrofă nucleară și climatică, la doar „100 de secunde de miezul nopții”, potrivit comisiei de experți din cadrul Bulletin of the Atomic Scientists (BAS).
BAS a anunțat că limbile „Ceasului Apocalipsei”, un ceas simbolic care măsoară „vulnerabilitatea lumii în fața unei catastrofe”, nu s-au mișcat față de anul trecut.
„Pandemia a dezvăluit cât de nepregătite sunt țările și sistemul internațional pentru a gestiona urgențele globale”, a transmis BAS printr-un comunicat de presă.
BAS este o organizație formată din oameni de știință și experți care a fost înființată în 1945, unul dintre fondatori fiind Albert Einstein.
„În anul 2020, minciunile de pe internet au ucis la propriu”
Mai mult, experții au adăugat că răspândirea dezinformării și a teoriilor conspiraționiste acționează ca un „multiplicator” pentru amenințările conflictului nuclear și a urgențelor climatice. Comunicatul de presă nu a menționat numele lui Donald Trump, însă a amintit de asaltul asupra Capitoliului SUA de pe 6 ianuarie, care a fost provocat de fostul președinte, adăugând că incidentul a „reaprins îngrijorări reale privind liderii națiunilor care dețin controlul suprem asupra armelor nucleare”.
„În anul 2020, minciunile de pe internet au ucis la propriu”, a mai arătat comunicatul de presă.
Interesul și respectul pentru știință și cooperare multilaterală ar putea pune bazele unei lumi mai sigure
Totodată, BAS a lăudat primele măsuri implementate de noul președinte american, readerarea la Acordul Climatic de la Paris și extinderea cu încă cinci ani a tratatului ruso-american New Start privind armele nucleare.
„Alegerea unui președinte american care recunoaște criza climatică drept o amenințare profundă, susține cooperarea internațională și politicile bazate pe știință ajută lumea să gestioneze mai bine problemele globale”, a precizat comisia de experți.
„În contextul unei reîntoarceri post-pandemice la stabilitate, mai multe astfel de demonstrații de interes și respect pentru știință și cooperare multilaterală ar putea pune bazele unei lumi mai sigure și sănătoase”, au mai scris oamenii de știință.
„Planurile de dezvoltare și producție a combustibililor fosili nu sunt deloc încurajatoare”
Totuși, BAS a exprimat îngrijorare privind planurile de recuperare economică, potrivit The Guardian.
„Țările G20 au alocat aproximativ 240 de miliarde de dolari pentru stimularea cheltuielilor care susțin energia combustibililor fosili până la sfârșitul anului 2020, în comparație cu 160 de miliarde de dolari pentru energia curată. În prezent, planurile naționale de dezvoltare și producție a combustibililor fosili nu sunt deloc încurajatoare”, au mai spus oamenii de știință.
Comunicatul de presă a fost întocmit de comisia de știință și securitate din cadrul BAS, în consultare cu sponsorii organizației, printre care se numără 13 laureați ai Premiului Nobel.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ceasul Apocalipsei a ajuns la 100 de secunde de miezul nopţii. Sfârşitul lumii, mult mai aproape
Ceasul Apocalipsei, dat înainte cu 30 de secunde: ”Un motiv a fost şi alegerea lui Donald Trump”