Protocolul de vaccinare pentru românii care s-au infectat după prima doză
Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță susține că persoanele care s-au infectat după administrarea primei doze trebuie să facă cel puțin rapelul, după vindecare. În unele cazuri este recomandată chiar reluarea întregii scheme de vaccinare.
„Dacă o persoană este diagnosticată cu infecție SARS-CoV-2 după efectuarea primei doze evident că se așteaptă vindecarea bolii și la un interval de circa o lună se poate efectua rapelul sau se reia schema complet, dacă perioada dintre prima doză și doza de rapel depășește intervalul de 6 săptămâni, de 42 de zile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Acesta a precizat că această situație este încă în dezbatere la nivel de specialiști și că a solicitat un punct de vedere oficial companiei Pfizer.
Dezbateri dacă să se reia doza inițială sau să se continue doar cu rapelul
„Sigur că, de pildă, CDC din SUA nu recomandă reluarea schemei complete, ci doar doza de rapel. În momentul de față, Comisia Științifică din România pledează pentru reluarea schemei complete dacă intervalul dintre prima doză și următoarea depășește șase săptămâni. La acest moment lucrurile sunt în dezbatere, am cerut un punct de vedere și companiei Pfizer, având în vedere că datele de eficacitate la acest moment sunt disponibile pentru administrarea celor două doze. Împreună cu compania și cu Comisia Științifică vom lua decizia potrivită, dar, da, se recomandă cel puțin doza de rapel la aceste persoane”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Amânări la vaccinare pentru persoanele care deservesc activități esențiale
Persoanele care deservesc activități esențiale vor fi reprogramate la vaccinare, începând cu data de 28 ianuarie, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Decizia a fost luată ca urmare a unui deficit de doze de vaccin, care ajunge la 117.000.
„Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepționat cu circa 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând de fapt 93.340 doze”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
Acesta a spus că soluția pentru continuarea campaniei de vaccinare fără afectarea dozelor de rapel, a vaccinării persoanelor cu boli cronice, a celor de peste 65 de ani și a persoanelor din centrele medico-sociale, centrele de dializă și a persoanelor nedeplasabile de la domiciliu este reprogramarea începând cu 28 ianuarie cu 10 zile a persoanelor care deservesc activități esențiale.
„Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiele pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie, prima zi va fi 8 februarie. Se translatează cu 10 zile mai târziu”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Asigurări că se va menține același ritm pentru restul persoanelor programate
Acesta a dat asigurări că se va menține același ritm pentru restul persoanelor programate și că sunt asigurate dozele de rapel pentru persoanele vaccinate până acum.
Coordonatorul campaniei de vaccinare susține că perioada dificilă pentru România este până în 15 februarie: „Este un moment pe care dorim să îl depășim împreună, prin solidaritate, e un moment în care trebuie să avem răbdare”.
Valeriu Gheorghiță susține că astfel de probleme au înregistrat multe țări europene, care au decis fie decalarea vaccinărilor, fie reducerea numărului de persoane programate sau prin reducerea dozelor administrate zilnic.