Comisia Europeană este nemulţumită de numărul dozelor de vaccin pe care le poate furniza compania farmaceutică AstraZeneca şi continuă negocierile pentru a se asigura că va fi livrată cantitatea stabilită.
„După cum ştiţi, vaccinul AstraZeneca este în etapele finale ale procedurii de aprobare de către Agenţia Europeană a Medicamentului. Dacă vor fi întrunite toate condiţiile, Agenţia Europeană a Medicamentului poate recomanda acordarea autorizaţiei de lansare pe piaţă până la sfârşitul acestei săptămâni. Dar este o problemă privind aprovizionarea”, anunţă Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.
„Vinerea trecută, AstraZeneca a informat în mod surprinzător Comisia Europeană şi statele membre UE că intenţionează să furnizeze mult mai puţine doze în următoarele săptămâni decât era stabilit şi se anunţase”, precizează Executivul UE.
„Acest nou program nu este acceptabil pentru Uniunea Europeană. (…) UE a prefinanţat dezvoltarea vaccinului şi producţia şi vrea să vadă rezultatul. Uniunea Europeană vrea să ştie exact câte doze au fost produse de AstraZeneca, unde exact şi dacă sau cui au fost furnizate”, precizează Comisia Europeană.
„Răspunsurile oferite de companie nu au fost până acum satisfăcătoare. (…) Vrem să fie onorat în totalitate contractul nostru”, subliniază Comisia Europeană, precizând că, în cel mai scurt timp, va fi instituit „un mecanism de transparenţă privind exporturile” de vaccinuri din spaţiul european.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea aproba vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford vineri, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german al sănătății, citat de Reuters.
AstraZeneca anunța la finele săptămânii trecute Uniunea Europeană că nu îşi poate respecta planul de livrări. Un oficial a precizat pentru Reuters că este vorba despre o reducere de 60% din totalul de 31 milioane de doze de vaccin.
Consorţiul britanico-suedez a fost primul care a semnat un contract cu Uniunea Europeană, în august. A primit 336 de milioane de euro, pentru cel puţin 300 de milioane de doze de vaccin.