Administraţia Joseph Biden a anunţat intenţia de prelungire timp de cel puţin cinci ani a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), iar Kremlinul a salutat decizia, subliniind însă că aşteaptă detalii despre propunere.
„Preşedintele a spus clar de mult timp că Noul Tratat START este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite. Iar această prelungire are o semnificaţie şi mai mare în contextul în care în acest moment relaţia cu Rusia este adversă„, a declarat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, conform agenţiei Reuters.
De asemenea, Jen Psaki a precizat că Joseph Biden a cerut comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să analizeze cazul atacurilor cibernetice atribuite Rusiei, ingerinţele în scrutinul prezidenţial din 2020, atacul cu arme chimice care l-a vizat pe disidentul Aleksei Navalnîi şi presupusele recompense oferite pentru uciderea militarilor americani în Afganistan.
„Chiar dacă vom colabora cu Rusia pentru avansarea intereselor SUA, vom lua şi măsuri pentru a trage la răspundere Rusia pentru acţiunile iresponsabile şi adverse”, a atras atenţia Jens Psaki.
Rusia a salutat anunţul noii Administraţii de la Washington privind prelungirea Noului Tratat START, dar a subliniat că totul depinde de condiţii. „Rusia este favorabilă menţinerii Noului Tratat START şi prelungirii acestui acord, pentru a avea mai mult timp de negocieri şi contacte. Putem doar să salutăm intenţia politică de prelungire a documentului, dar totul va depinde de detaliile propunerii, care vor trebui studiate. Este foarte important să ţinem cont de preocupările fiecărei părţi şi de poziţia bine-cunoscută a Rusiei în această privinţă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Tass, potrivit Mediafax.
Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat în anul 2010, limitează numărul ogivelor nucleare în Rusia şi SUA. Tratatul ar expira în februarie dacă nu va fi prelungit.