Echipamentul sensibil în căutare de furtuni aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale a surprins un spectacol uimitor de lumină, observând activitatea electrică deasupra unei furtuni cu descărcări electrice.
Imaginile, surprinse de Monitorul Spațial al Interacțiunilor din Atmosferă (ASIM) al Agenției Spațiale Europene, dezvăluie modul în care lumina originează și cum furtunile pot distribui gaze cu efect de seră prin atmosferă, potrivit cercetărilor publicate recent în jurnalul Nature.
Însă, important este faptul că peisajul orbital oferă imagini uimitoare cu furtunile și descărcările lor electrice dintr-o perspectivă pe care cu siguranță nu ai mai văzut-o până acum.
Înregistrarea video arată un fenomen neobișnuit, numit fulger atmosferic superior sau fulger ionosferic, adică fulgere de culoare albastră care sunt emise din norii de furtună înspre cele mai superioare regiuni ale stratosferei.
Apoi, după câteva pulsații rapide de lumină, filmarea arată ceea ce oamenii de știință numesc „elfi” (ELVES sau emisie de lumină și perturbări de frecvență foarte joasă din cauza pulsațiilor electromagnetice) sau inele de activitate electrică care sunt emanate dintr-o furtună din ionosferă. Observarea acestor fenomene din spațiu este dificilă pentru că au loc atât de rapid, iar observarea lor de pe Pământ este aproape imposibilă din stratului de nori.
Dificultatea inerentă de a observa aceste spectacole de lumini, după cum sugerează și denumirile lor mitologice, le face extrem de greu de studiat și înțeles. Însă acum, cu ajutorul acestor observații făcute de ASIM, oamenii de știință încep să înțeleagă ceea ce se întâmplă cu adevărat în atmosfera superioară, potrivit Futurism.
„Aceste cercetări subliniază nenumăratele noi fenomene pe care ASIM le observă deasupra furtunilor cu descărcări electrice și arată că încă mai avem multe de descoperit și învățat despre Universul nostru”, arată un comunicat de presă al Agenției Spațiale Europene.
Noi scurgeri de oxigen în secțiunea rusă de pe ISS. Ar putea fi nevoie de trimiterea de rezerve
O astronaută americană și doi cosmonauți ruși au stabilit un record către ISS