Comisia Europeană este transparentă în privinţa contractelor pentru achiziţionarea vaccinurilor anticoronavirus, afirmă un reprezentant al instituţiei, Sandra Gallina, anunţând şi că Uniunea Europeană a comandat, până în prezent, vaccinuri pentru 380 de milioane de oameni.
„Cantităţile încep să fie furnizate şi, după cum am menţionat în trecut, contractele, aşa cum au fost convenite, includ programări care vor fi mai consistente începând din aprilie. Trimestrul al doilea urmează să fie trimestrul cu multe doze, în primul trimestru am avut doze şi aş spune că sigur că nu sunt atât de abundente cum ar vrea mulţi să se întâmple, dar sunt rezultatul a ceea ce s-a negociat”, a declarat Sandra Gallina, şeful Direcţiei pentru Sănătate din cadrul Comisiei Europene, în cadrul unei audieri în Comisia Parlamentului European pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentelor.
„Referitor la problema cantităţilor, am observat o dezbatere amplă despre număr; ştiţi, unele persoane îşi imaginează că era posibilitatea de a cumpăra mai mult; eu aş spune că am mers foarte departe în privinţa cantităţilor şi am cumpărat tot ce se putea cumpăra”, a precizat reprezentantul Comisiei Europene, conform Mediafax.
Sandra Gallina a subliniat că statele membre sunt cele care decid cât cumpără şi vor să achiziţioneze mai multe doze ale vaccinului BioNTech/Pfizer: „Statele membre, care de fapt controlează acest element au convenit să cumpărăm mai mult. Comisia de coordonare şi-a dat acordul asupra posibilităţii de a avea încă 300 de milioane de doze în plus faţă de cele 300 de milioane pe care le avem deja de la BioNTech/Pfizer”.
„În acest moment, aş spune că avem vaccinuri pentru 380 de milioane de oameni, cele două doze, dacă fac un calcul, sunt 760 de milioane de fiole”, a explicat ulterior, în cadrul audierii, Sandra Gallina, referindu-se la vaccinurile comandate de la companiile BioNTech/Pfizer şi Moderna.
„Sigur, în privinţa elementului de transparenţă, ca reacţie la solicitări, după cum aţi văzut, ieri, comisarul Stella Kyriakides a anunţat deschiderea unei săli de accesare a documentaţiei; începem cu un contract, întrucât compania a acceptat să dezvăluie contractul. Cred că este un pas foarte important. Sigur, este începutul, deoarece ştiţi eu sper că vor accepta companiile, încet-încet, să arate toate contractele. Noi, la nivelul Comisiei Europene, nu avem nicio problemă cu transparenţa. Sper că cel puţin cu acest prim contract vom putea vedea structura, ce este inclus şi vom vedea că atunci când spunem că am respectat în totalitate directiva privind responsabilitatea în cazul produselor se va putea vedea acest lucru”, a subliniat Sandra Gallina.
Statele membre UE nu pot semna contracte pentru vaccinuri separat de cele coordonate de Comisia Europeană. „În privinţa contractelor paralele, nu pot face decât să repet ceea ce a spus preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Contractele paralele nu sunt posibile”, a subliniat Sandra Gallina.