Vaccinarea ar putea duce la discriminare. Este opinia preşedintelui CNCD care spune că nu doar în România, ci peste tot în Europa, vor fi astfel de cazuri. Secretarul de stat Raed Arafat crede că în România vor fi evitate problemele de acest tip.
Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), susţine că vaccinarea ar putea duce la discriminare în România şi în alte ţări din Europa. Deja peste tot există tabere pro şi contra vaccin. Însă în curând, când imunizarea va ajunge şi la restul populaţiei, este posibil ca oamenii să aibă nevoie de un certificat de vaccinare pentru anumite activităţi.
Unele state au deja în vedere să condiţioneze intrarea în anumite instituţii sau călătoria cu avionul de prezentarea unui certificat de vaccinare.
Preşedintele CNCD spune că inevitabil, astfel de situaţii o să apară şi în România.
„Eu sunt convins că nu doar în România, ci peste tot în Europa vor fi astfel de cazuri, de speţe, care vor ajunge în faţa instanţelor de judecată. Justiţia sau instanţa va decide într-un sens sau altul. Nu aş putea să vă spun care va fi reacţia populaţiei şi este greu să îţi dai seama dacă cineva este vaccinat sau nevaccinat. Va fi o perioadă importantă în care vor purta mască chiar şi cei vaccinaţi, şi cei care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi au anticorpi”, explică Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării
Secretarul de stat Raed Arafat spune că în România vor fi evitate problemele.
„În România noi am zis că nu vom aplica astfel de discriminări şi nu vom aplica astfel de reguli. Dar afară, mai ales în zone în care a fost acum strict să nu se ducă nimeni, e posibil să se spună că nu poţi să vii decât dacă eşti vaccinat”, susţine Raed Arafat, potrivit Mediafax.
Însă o formă de discriminare ar putea să apară şi la nivel social. Mirna lucrează de acasă de la începutul pandemiei. Ea vrea să se vaccineze şi îşi aşteaptă rândul. Tânăra spune că, dacă ar şti că anumite persoane nu sunt vaccinate, le-ar evita.
„Totuşi, voi încerca să mă protejez în continuare şi să evit locurile aglomerate şi grupurile mari de oameni, mai ales acum, cu noua tulpină de coronavirus”, adaugă Mirna Fayed.
Psihologul Keren Rosner spune că cele două tabere pro şi contra vaccinare îşi vor disputa părerile de acum încolo.
„Se vor blama reciproc fără să încerce să înţeleagă mai mult despre ceea ce se întâmplă. Cei vaccinaţi se vor simţi protejaţi de îmbolnăvire, însă evitarea celorlalţi va fi mai mult un gest punitiv, de blam”, crede specialista.