Cadrele didactice vor fi vaccinate anti-Covid în etapa a doua a campaniei de vaccinare, așa cum au stabilit autoritățile. Decizia a stârnit controverse în condițiile în care unii specialiști leagă vaccinarea profesorilor de revenirea copiilor la școală. Alte cadre didactice refuză să se vaccineze.
Profesorii din România vor fi vaccinaţi gratuit împotriva coronavirusului în a doua parte a etapei a II-a a campaniei de vaccinare. Acest lucru se va întâmpla la sfârşitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie, potrivit programului stabilit de autorități.
Decizia a stârnit controverse. Cătălina Georgescu, o profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Capitală, consideră că şi cadrele didactice ar fi trebuit să fie vaccinate cu prioritate, la fel ca angajații din sănătate. Astfel, școlile s-ar putea redeschide rapid.
„Vaccinul mi se pare singura cale de a rezolva această problemă. Consider că indiferent că predai la stat sau la privat toţi profesorii ar trebui să beneficieze în mod egal, simultan, de vaccinare”, susține Cătălina Georgescu, profesor la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică.
Autoritățile nu au anunțat cum se va desfășura vaccinarea în rândul profesorilor. Oricum ar fi, Eduard Petrescu, reprezentantul Unicef, consideră că vaccinarea cadrelor didactice ar creşte condiţiile de siguranţă pentru redeschiderea şcolilor, potrivit Mediafax.
„Cred că va depinde şi de măsura în care vom primi doze de vaccin în aşa fel încât să putem să oferim posibilitatea vaccinării cât mai multor profesori. Nu trebuie să ne lăsăm dezarmaţi de rezultatele iniţiale ale unor sondaje, cred că lumea va începe să adune informaţie suplimentară, să se convingă treptat de beneficiile vaccinării odată ce acestea vor fi demonstrate şi în practică”, afirmă Eduard Petrescu, specialist în programe Unicef.
Potrivit unui sondaj realizat de sindicaliștii din domeniu, peste jumătate din angajații din învățământ refuză să se vaccineze.