Sâmbătă, 26 decembrie, Institutul Cantacuzino a recepționat prima tranșă de 10.000 de doze ale vaccinului dezvoltat de BioNTech și Pfizer, primul vaccin împotriva COVID-19 căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizația condiționată de punere pe piață.
„Este un moment pe care îl așteptăm de un an de zile, livrarea și distribuția vaccinului va ajuta la limitarea și eradicarea pandemiei”, a declarat premierul Florin Cîțu, prezent la recepționarea vaccinului. Premierul a precizat că vaccinarea în România va începe în același moment în care începe peste tot în Europa.
Prima persoană care va fi vaccinată este un cadru medical, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Gheorghiță spune că în cazul vaccinării a 60 – 70% din cetățeni va fi atins nivelul de imunizare colectivă, și că pentru acest lucru este nevoie de 10,7 – 11 milioane de doze de vaccin. În prezent România are contractate 10 milioane de doze.
Efectele adverse constatate cel mai adesea au fost de intensitate ușoară și medie, la nivel local – durere, disconfort, tumefacție, roșeață, febră, dureri musculare sau de cap, dar au fost și efecte majore la persoane cu un istoric de alergii.
Prima etapă a campaniei de vaccinare, cea a personalului medical, ar trebui să se termine la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, iar etapa a treia, de masă, ar putea începe în aprilie 2021, a spus Gheorghiță.
Primele doze de vaccin împotriva COVID-19, au ajuns în țară pe la Vama Nădlac 2, vineri, în ziua de Crăciun, în jurul orei 13.40.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, 27 decembrie. În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, potrivit Mediafax.
În primă instanță va fi vaccinat personalul medical, urmând ca la anul să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, apoi, populația generală. Vaccinarea, care va fi voluntară și gratuită, se va face pe bază de programare.
A doua tranșă de vaccin, 150.000 de doze, ar putea ajunge la începutul săptămânii viitoare, iar în luna ianuarie sunt așteptate săptămânal câte 150.000 de doze.