Bucureștenii preferă modelul hibrid de lucru, de acasă și de la birou. Ce și-ar dori majoritatea să adauge la locuință
Modelul hibrid între lucrul de acasă și lucrul de la birou este soluția ideală pentru bucureșteni, aproape 65% preferând această variantă, conform celui mai recent studiu realizat de compania de consultanță imobiliară JLL în parteneriat cu Storia.ro.
Situația se reflectă și în preferințele legate de locuințe, astfel că după experiența ultimelor luni, cei mai mulți dintre respondenți (33%) și-ar dori să poată adăuga la locuința lor o grădină, iar aproape 24% ar opta pentru o cameră în plus cu destinația de birou. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent studiu realizat de compania de consultanță imobiliară JLL în parteneriat cu Storia.ro.
Lucrul integral de acasă este o variantă ideală pentru circa 26% dintre bucureșteni, în timp ce dintre cei care ar dori un model hybrid dintre lucrul de acasă și lucrul de la birou, cei mai mulți, respectiv 22,3% ar opta pentru 3 zile în afara biroului și 2 la birou.
4 zile pe săptămână, muncă de acasă
Aproximativ 10% ar prefera să lucreze 4 zile pe săptămână de acasă, în timp ce 22,3% ar opta pentru 3 zile lucrate de acasă, 20,1% pentru 2 zile de acasă și 12% pentru o zi de acasă.
Doar 7,6% dintre respondenți au declarat că ar prefera să lucreze numai de la birou. Restul de 2,6% au optat pentru alte variante.
Studiul a relevat faptul că aproximativ 53% dintre respondenți nu au lucrat deloc de acasă în ultima perioadă. Aproape 34% au lucrat în medie de acasă 4-5 zile pe săptămâna, 8,4% au lucrat de la domiciliu 2-3 zile pe săptămână, iar aproximativ 5% câte o zi pe săptămână.
Lucratul de acasă a fost satisfăcător
În jur de 40% dintre respondenții care au lucrat de acasă au apreciat că pentru ei acest lucru a fost foarte bun, iar peste 28% au afirmat ca a fost bine.
Un procent de 15,6% consideră că lucratul de acasă a fost satisfăcător. La polul opus, 7,8% dintre respondenți s-au declarat nesatisfăcuți de munca de acasă, iar 8% s-au declarat chiar frustrați din acest motiv.
”Este clar că lucrul de acasă va rămâne o variantă îmbrățișată de tot mai mulți angajatori și preferată de angajați, fie integral, fie printr-un model mixt. Această nouă realitate și-a pus deja amprenta și pe piața rezidențială, iar transformările de pe acest segment vor continua și în perioada următoare. Vedem deja o creștere a cererii pentru locuințe mai mari și de asemenea pentru case în afara orașului. Odată cu continuarea acestui trend, credem că va continua să câștige teren și piața închirierilor în contextul în care cel mai mare accent acum se pune pe flexibilitate și mobilitate”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România, potrivit Mediafax.
Aproximativ 70% dintre respondenți lucrează în sistemul privat, iar 30% în sistemul public. Cei mai mulți respondenți (11,6%) lucrează în sectorul de IT&C, urmat de retail/comerț, cu 8,5%, sănătate și asistență socială, respectiv servicii profesionale, ambele cu câte 8,3%.
Cei mai mulți angajați și-ar dori să poată adăuga la locuința lor o grădină
După experiența ultimelor luni, cei mai mulți dintre respondenți (33%) și-ar dori să poată adăuga la locuința lor o grădină. Aproape 24% ar opta pentru o cameră în plus cu destinația de birou, în timp ce 20,2% ar prefera o terasă. O cameră pentru joacă sau relaxare ar fi de dorit pentru aproximativ 13%.
În privința criteriilor de selecție avute în vedere pentru achiziția unei locuințe, printre cele mai importante se numără încrederea în modul în care a fost construită (59% consideră că este cel mai important criteriu sau foarte important), fiind urmat îndeaproape de calitatea construcției și a finisajelor (50,5%), apoi de localizare, incluzând aici apropierea sau accesul facil către centrul orașului sau transportul în comun (45%) și compartimentarea eficientă sau funcționalitatea spațiului interior (44%).
Compartimentarea eficientă și funcționalitatea spațiului interior
Pentru potențialii cumpărători contează cel mai puțin vechimea imobilului (numai 38% au afirmat că este foarte important acest aspect) și existența unor facilități multiple la câteva minute distanță (locuri de joacă, magazine de proximitate, spații verzi, școală, grădiniță, teren de sport etc.), cu aproximativ 41%.
În privința celor care ar opta să închirieze o locuință, aproximativ 46% pun pe primul loc localizarea, incluzând apropierea sau accesul facil către centrul orașului, și transportul în comun.
Aproape 30% pun pe primul loc compartimentarea eficientă și funcționalitatea spațiului interior, iar 15% accesul la spații exterioare precum grădini și terase. Vechimea imobilului este irelevantă pentru chiriași (niciunul dintre respondenți nu a pus acest criteriu pe primul loc).
Facilitățile cele mai importante
Puțin importante sunt nivelul de mobilare și existența multiplelor facilități în apropiere (ambele cu câte 2,7% dintre respondenți care le plasează pe primul loc), dar și calitatea construcției (doar 4,1% au menționat acest criteriu pe primul loc).
Dacă ne referim strict la un ansamblu rezidențial, respondenții apreciază că facilitățile cele mai importante sunt existența unei piețe sau a unui supermarket (46,4% pun acest criteriu pe primul loc), urmat de spații verzi și parcuri (26,2%), locurile de joacă (aproape 7%), piscină (aproape 5%), terenurile de sport și paza ansamblului (3,3% fiecare). Numai câte 2,9% dintre respondenți au pus pe primul loc școala, respectiv grădinița.
Sondajul a fost realizat de JLL în parteneriat cu Storia / OLX, pe un eșantion de circa 1.300 de persoane din București și județul Ilfov, în luna noiembrie.