Istoria pokerului: Cum a devenit popular acest joc
Pokerul este unul dintre cele mai populare jocuri din lume și are milioane de adepți. Istoria acestui joc de cărți este bogată, chiar dacă există mai multe teorii legate de originile sale.
Până în momentul de față, istoricii nu au reușit să demonstreze cine a inventat pokerul. Există mai multe variante, în funcție de zona globului.
Cea mai răspândită teorie ar fi aceea că pokerul se trage din jocul franțuzesc numit „poque”. Alții acreditează ideea că nemții l-au inventat și că își are originile în „Pochspiel”.
Chinezii susțin că ei au inventat de fapt pokerul în anii 900, când acest joc ar fi fost practicat cu bucăți mari pictate, având în vedere că la acel moment nu erau încă inventate cărțile de joc.
În schimb, unii oameni cred că persanii sunt cei care au inventat pokerul și că originile jocului ar fi în „As Nas”, foarte popular în secolul al 16-lea. În plus, și jocurile seamănă destul de mult între ele.
Indiferent care ar fi adevărul, pokerul a reușit să se răspândească masiv în ultimii ani. Există foarte mulți adepți ai acestui joc în întreaga lume, constant au loc turnee profesioniste inclusiv de poker România, atât în mediul terestru cât și online.
Prima atestare oficială a jocului de poker datează din 1829
Dincolo de variantele vehiculate mai sus, care nu pot fi dovedite și istoric, prima atestare a jocului de poker datează din anul 1829 și îi aparține actorului britanic Joseph Crowell.
În 1829, el a notat într-un jurnal că a văzut, în timp ce aștepta un vapor în estuarul râului Mississippi, mai mulți emigranți care jucau poker.
La acel moment, 20 de cărți erau împărțite câte cinci. Iar cei care considerau că au mâna cea mai bună pariau, iar apoi toți își arătau cărțile. Ulterior, jucătorul cu mâna cea mai bună încasa toți banii din acea rundă.
De altfel, emigranții ce călătoreau zile sau chiar săptămâni întregi pe vapoare au fost cei care au avut un rol important în popularizarea jocului de poker. Pentru a consuma timpul petrecut pe vase, ei se jucau poker și astfel tot mai mulți oameni au aflat de el.
Ce-i drept, pokerul era încă la început pe atunci. Nu se punea problema de combinații precum chinte sau culori, ci regulile jocului țineau cont doar de perechi, full și careu. Apoi în reguli a apărut și „draw-ul”, care permitea înlocuirea unor cărți mai slabe cu altele. Pe măsură ce anii au trecut s-a renunțat la varianta cu 20 de cărți și s-a trecut la cea cu 52 de cărți.
1925: Anul în care apare cea mai populară versiune de poker, Texas Hold’em
O bornă importantă în istoria jocului de poker s-a scris în anul 1925, când a apărut cea mai populară versiune din acest moment, Texas Hold’Em.
Din acel moment, mâinile aveau aceleași valori, dar jucătorii primeau două cărți în loc de cinci. Celelalte trei erau așezate pe masă cu fața în sus și jucătorii se foloseau de ele pentru a face combinația câștigătoare.
Din acel moment, jocul de poker a devenit mult mai complex și norocul a contat mai puțin. Abilitățile și talentul și-au intrat în rol, iar blufurile au devenit tot mai dificile.
De asemenea, un rol important în popularizarea jocului de poker l-au avut și turneele din seria World Series of Poker, care s-au organizat mai întâi în Las Vegas din anii ’70, iar apoi au ajuns în mai multe orașe importante din întreaga lume.
Pokerul online, adevărata revoluție
Probabil cel mai mare rol în popularizarea jocului de poker l-a avut trecerea în online. Primul turneu de poker online a avut loc în 1998, iar în anii ce au urmat numărul practicanților a devenit din ce în ce mai mare.
Popularitatea pokerului devenise atât de ridicată încât în 2003 o televiziune din SUA a luat decizia de a televiza World Poker Tour.
Online-ul a schimbat foarte mult această industrie, având în vedere că oamenii se pot juca oricând și de oriunde doresc, pe mize potrivite oricui. Pe lângă accesibilitate, există inclusiv și o varietate mai mare.
Românii sunt și ei mari pasionați de poker și se estimează că numărul celor care joacă online trece de 100 de mii. În plus, ziarul Libertatea nota în 2017 că în România sunt peste 2.000 de jucători profesioniști de poker.
Un semn clar al faptului că pokerul este un joc foarte popular în România este dat și de show-ul Road To Vegas, televizat de postul B1TV. În acest show, jucători din toate categoriile sociale și-au încercat norocul cu gândul să ajungă la World Series of Poker din Las Vegas.