Oficialii americani au pus în carantină câteva mii de doze de vaccin produs de Pfizer, în California și Alabama, săptămâna aceasta, după ce o „anomalie” a procesului de transport a făcut ca temperatura de depozitare să scadă prea mult, relatează CNBC.
Vaccinul Pfizer, care a fost dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, necesită o temperatură de depozitare de aproximativ minus 70 de grade Celsius. Fiolele cu vaccin sunt depozitate în tăvi, care conțin cel puțin 975 de doze fiecare, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Generalul Gustave Perna, care supraveghează programul de vaccinare cunoscut drept Operation Warp Speed, a declarat reporterilor că două tăvi care au ajuns în două locații separate din California trebuie returnate la Pfizer după ce temperatura a scăzut la minus 92 de grade Celsius.
Vaccinul „nu a părăsit niciodată camionul”, a spus el, potrivit Mediafax. „Le-am returnat imediat înapoi la Pfizer și am înlocuit cele două tăvi. Lucrăm acum cu FDA, CDC, FDA și Pfizer pentru a stabili dacă acea anomalie este sau nu sigură”
El a spus că „anomalia” s-a repetat în Alabama.
„În Alabama au fost primite într-o locație două tăvi. Aceeași anomalie, minus 92. Am reușit să oprim și să punem în carantină vaccinul și să înlocuim transportul”, a spus el.
Nu este clar ce a cauzat scăderea temperaturii de depozitare. Pfizer nu comentat.
Americanii au început să primească luni dintre primele vaccinuri Pfizer, după ce acesta a fost autorizat. Oficialii și experții medicali au recunoscut deja că vaccinul Pfizer va reprezenta o provocare logistică, deoarece trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute.
În timpul declarației de presă, Perna a spus că livrările de vaccin în SUA rămân pe drumul cel bun, cu alte 886 de livrări preconizate să fie expediate joi în toată țara. Guvernul federal a livrat în această săptămână 2,9 milioane de doze de vaccin Pfizer. Săptămâna viitoare, guvernul intenționează să livreze încă 2 milioane de doze de vaccin Pfizer, precum și 5,9 milioane de doze de vaccin Moderna dacă este aprobat de FDA, a spus Perna.
Comitetul consultativ al FDA pentru vaccinuri și produse biologice conexe, un grup extern de experți medicali care sfătuiește agenția, votează joi dacă va recomanda vaccinul Moderna pentru utilizare de urgență. Un vot favorabil din partea comitetului va netezi calea pentru ca vaccinul Moderna să devină al doilea aprobat pentru utilizare în SUA, după varianta Pfizer. Autorizarea FDA ar putea veni încă de vineri.
„Este vorba despre o cadență constantă a livrărilor către poporul american”, a spus Perna.