Detalii despre „criminalitatea gravă” a unui agent MI6 care avea „licență de a ucide”, ținute ascunse față de oficialii britanici
Serviciul Secret de Informații (MI6) al Regatului Unit nu a informat secretarul de stat pentru afaceri externe că un „agent cu risc ridicat” care își desfășura activitatea în străinătate ar fi fost implicat în „criminalitate gravă”, acest aspect fiind scos la iveală de o organizație independentă anul trecut.
Agenția de spionaj a cerut ministrului, fie Dominic Raab sau predecesorul său, Jeremy Hunt, să reînnoiască autorizația activităților agentului în ciuda criminalității aparente fără să fie „cât mai explicită” despre ceea ce s-ar fi întâmplat.
Cu șase luni înainte, agentul, cel mai probabil un informator aflat sub acoperire, a primit instrucțiuni de la MI6, fiind avertizat că dacă vor fi încălcate relația sa cu agenția de spionaj va fi „reziliată”.
MI6 nu a fost îndeajuns de „explicită”
Însă, atunci când reînnoirea autorizației agentului a fost cerută de la secretarul de externe, MI6 „nu a fost explicită” cu privire la faptul că acele instrucțiuni „au fost încălcate”, până când ambiguitatea a fost menționată de Investigatory Powers Commissioner (Ipco).
Multe alte detalii sunt necunoscute, cazul fiind explicat în raportul anual din 2019 al Ipco, și nu este clar dacă aprobarea a fost în cele din urmă acordată de către ministru. Raportul a transmis doar că MI6 a reacționat la îngrijorările privind cererea de autorizare prin „actualizarea informațiilor” oferite Ministerului de Externe, potrivit The Guardian.
„Licența de a ucide”
Activiștii pentru drepturile omului au spus că dezvăluirile din raport sugerează că modul în care MI6 își gestionează agenții este haotic. „Deși agențiile noastre de informații desfășoară activități cruciale, acest raport trage un semnal de alarmă privind agenții care nu mai pot fi controlați”, a spus Dan Dolan, director adjunct al Reprieve.
Agenția de spionaj încerca să autorizeze activitățile agentului potrivit secțiunii 7 din Legea Serviciilor de Informații, poreclită „licența de a ucide” (license to kill). Aceasta permite agenților britanici care își desfășoară activitatea în străinătate să încalce orice lege fără a fi urmăriți penal în Regatul Unite dacă dețin permisiune scrisă de la secretarul de externe în funcție.
De asemenea, Ipco a criticat MI6 pentru modul în care își gestionează informatorii din Regatul Unit, deși are doar câțiva agenți pe teritoriul țării.
Miniștrii britanici încearcă să introducă o lege aferentă, legea surselor umane secrete de informații (legea Chis), care ar permite MI5 și informatorilor din poliție care lucrează în Regatul Unit să săvârșească omoruri cu scopul de a obține informații despre teroriști sau alți infractori importanți.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Care este cea mai mare teamă a serviciilor secrete din SUA legată de Arabia Saudită