Motivul pentru care Marea Britanie vrea să verifice cu nave militare zonele de pescuit

14 12. 2020, 16:00
Credit foto: Shutterstock

Guvernul Boris Johnson va mobiliza nave militare, începând din 1 ianuarie 2021, pentru blocarea incursiunilor navelor europene de pescuit în apele teritoriale britanice, în cazul încheierii fără acord a tranziţiei post-Brexit, afirmă surse de la Londra, citate de cotidianul The Guardian.

Potrivit surselor citate, vor fi mobilizate patru nave militare care vor putea opri şi inspecta toate ambarcaţiunile de pescuit din state UE în zona economică exclusivă a Marii Britanii.

Guvernul britanic a pregătit nave militare pentru eventualitatea unei crize care ar apărea în cazul expirării fără acord a tranziţiei post-Brexit. „Am depus eforturi pentru a ne asigura că suntem pregătiţi de orice eventualitate”, a declarat un oficial din cadrul Forţelor Navale britanice.

Sursele citate dau asigurări că nu există nicio intenţie de atacare a navelor de pescuit. „Nu intenţionează nimeni să tragă focuri de armă spre pescarii francezi”, a declarat un oficial militar britanic.

„Războaiele reci” dintre navele militare britanice şi pescadoare islandeze

Cotidianul The Guardian notează că măsurile amintesc de „războaiele reci” din anii 1970, când existau incidente între nave militare britanice şi pescadoare islandeze.

Cotele de pescuit reprezintă unul dintre principalele subiecte de dispută în negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pentru configurarea relaţiilor post-Brexit. Alte divergenţe se referă la standardele egale şi la normele de guvernare.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au avertizat că tranziţia post-Brexit s-ar putea încheia fără niciun acord. Perioada de tranziţie post-Brexit durează până pe 31 decembrie.