Singapore va deveni prima țară unde se va comercializa carne crescută în laborator.
Singapore a acceptat vânzarea de carne de pui crescută în laborator de către start-upul american Eat Just, firma susţinând că este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru ceea ce ei numesc „carne curată” care nu provine de la animale sacrificate.
Carnea, care urmează să fie vândută sub formă de nuggets, va avea un preț similar cu cel al puiului premium atunci când va fi lansată pentru prima dată într-un restaurant din Singapore, „într-un termen foarte scurt”, a spus co-fondatorul și CEO-ul Josh Tetrick, citat de Reuters.
Cererea pentru alternative la carnea obişnuită este în creştere pe fondul preocupărilor legate de starea de sănătate, bunăstarea animalelor şi mediul înconjurător. Mai multe produse care înlocuiesc carnea și care sunt bazate pe proteine din plante, promovate de firmele Beyond Meat Inc, Impossible Foods și Quorn, se află deja pe rafturile supermarketurilor şi în meniurile restaurantelor.
Însă aşa-numita „carne curată” sau „carne de cultură”, care este crescută în laborator din celule musculare provenite de la animale, este încă într-un stadiu incipient, având în vedere costurile ridicate de producție.
Singapore, un oraș-stat cu o populație de 5,7 milioane de locuitori, produce în prezent doar aproximativ 10% din alimentele necesare, însă și-a stabilit planuri ambițioase de creștere în următorul deceniu, prin sprijinirea agriculturii de înaltă tehnologie și a noilor mijloace de producție alimentară.
Josh Tetrick a declarat că Eat Just, al cărei sediu se află în San Francisco, este în discuții și cu autoritățile de reglementare din Statele Unite ale Americii și că speră ca acceptarea cărnii crescute în laborator de către Singapore să fie urmată și de „SUA, Europa și alții”.
Agenția pentru Alimentație din Singapore a declarat că a revizuit datele referitoare la procesare, controlul producției și testarea siguranței înainte de a acorda aprobarea.
Eat Just a spus că va fabrica produsul în Singapore, unde intenționează să înceapă și producerea unui înlocuitor de ouă pe bază de fasole mung, pe care îl vinde deja în Statele Unite.
Fondat în 2011, Eat Just îi numără deja pe magnatul Li Ka-shing din Hong Kong și pe Temasek, o companie de investiții de stat din Singapore, printre susținătorii săi. CEO-ul Josh Tetrick a precizat că start-upul a strâns peste 300 de milioane de dolari de la înființare, în prezent fiind evaluat la aproximativ 1,2 miliarde de dolari.
La nivel global, peste 20 de companii testează pește, carne de vită și pui cultivate în laborator, în speranța că vor intra pe un segment pentru care nu sunt încă dovezi al pieței alternative a cărnii.
Competitorii Eat Just au atras la rândul lor investitori atrăgători. De exemplu, Memphis Meats, cu sediul în SUA, a strâns fonduri anul acesta într-un acord condus de SoftBank Group din Japonia și Temasek, avându-i totodată ca susținători și pe celebrii miliardari Bill Gates și Richard Branson.
Shiok Meats din Singapore, care își propune să devină prima companie care vinde creveți crescuți în laborator, este susținută de Henry Soesanto, CEO-ul Monde Nissin Corp, care deține și Quorn.
Israelienii sunt aproape să creeze ”carnea de laborator”, care nu necesită omorârea animalelor
Un start-up din Israel vrea să producă carne în spațiu
Renunţarea la consumul de carne, soluţie pentru omenire de a combate încălzirea globală