Picturile rupestre erau ”inspirate” de substanțe halucinogene
Cercetătorii cred că indigenii americani foloseau plante halucinogene în cadrul unor ritualuri de inițiere care includeau și picturi rupestre.
Un nou studiu realizat de Universitatea Central Lancashire și Departamentul de Arheologie al Universității din Southampton a dezvăluit, pentru prima dată, modul în care americanii preistoric au desenat pe pereții peșterilor ca parte a unor experiențe halucinogene, notează Phys.
Cercetătorii au efectuat săpături într-un sit rupestru din California, după ce au descoperit un desen despre care se crede că reprezintă florile Datura wrightii, o plantă folosită pentru proprietățile sale halucinogene ca parte a unor ceremonii comunitare elaborate.
Cea mai comună utilizare a acestei plante în California de către nativii americani este ca parte a inițierii adolescenților. În cadrul acestor ritualuri rădăcina plantei era transformată într-o băutură pentru tinerii din comunitate. Alături de desen, cercetătorii au descoperit și o serie de materiale mestecate, analizele au demonstrat faptul că acestea erau realizate din Datura.
Rolul ritualic al plantelor și desenelor
Această cercetare întărește legătura dintre ingestia de halucinogene și arta de pe pereții peșterilor, arătând că desenele erau reprezentări ale plantei. Acest lucru evidențiază aprecierea profundă a plantelor halucinogene de către amerindieni.
Descoperirile sugerează, de asemenea, că situl ar fi probabil un spațiu comun, în care oamenii se adunau în mod sezonier pentru vânătoare, colectare, pregătire și consumul mâncării. Acest lucru arată că arta a jucat un rol important în viața de zi cu zi a tuturor membrilor respectivei comunități.
„Aceste descoperiri ne oferă o înțelegere mult mai aprofundată a vieții diferitelor comunităților americane indigene și a relațiilor lor, de la preistoria târzie până la sfârșitul anilor 1800. Important, datorită acestei cercetări, tribul indian Tejon vizitează acum site-ul anual pentru a se reconecta la acest important loc ancestral”, explică David Robinson, profesor de arheologie la Universitatea Lancashire.
Rezultatele acestui proiect provin dintr-o abordare interdisciplinară, deschisă și colaborativă. În acest fel, tehnici noi și îmbunătățite de înregistrare și analiză au ajutat la reconectarea rămășițelor materiale, a artei, a narațiunilor și a oamenilor în spațiu și timp. Astfel, în timp ce accentul se pune pe proprietățile halucinogene ale Datura și rolul său în arta de pe stânci, această lucrare arată, de asemenea, că este o fațetă a unei suite complexe de relații între oameni, loc și mediu”, concluzionează dr. Fraser Sturt.
Citește și:
Cele mai vechi picturi au fost descoperite într-o peşteră din Spania
Peştera Chauvet, ”Capela Sixtină a preistoriei”, poate fi vizitată virtual