Armata SUA investește în tehnologii care pot descifra gândurile soldaților
În cele din urmă, aceste tehnologii ar putea permite soldaților să comunice doar cu ajutorul gândurilor.
Armata SUA investește bani în studiile neuroștiințifice, în încercarea de a decoda semnificația din spatele diferitelor semnale cerebrale. Scopul final, probabil încă departe în viitor, este acela de a construi un sistem care să permită soldaților să comunice pe câmpul de luptă direct prin gândurile lor, potrivit C4ISRNET.
Este o inițiativă îndrăzneață care evidențiază modurile bizare prin care tehnologia medicală ar putea schimba însăși natura războiului, dar și soldații, notează Futurism.
O investiție inițială semnificativă
Oficiul pentru Cercetarea al Armatei SUA (ARO) s-a angajat să investească 6,25 milioane de dolari pentru acest proiect în următorii cinci ani. Deși această sumă est destul de mare pentru în raport cu alte proiecte în care armata americană a investit de-a lungul anilor, adevărul este că suma, dar și modul în care aceasta este eșalonată indică faptul că generalii și Statul Major nu consideră acest proiect o prioritate maximă și că comunicarea telepatică între soldați va mai avea mulți ani de așteptat până să devină o realitate pe câmpul de luptă.
Deocamdată, neurologii ARO spun că au învățat să decodeze și să analizeze semnalele neuronale care direcționează comportamentul și care își au originea în creierul uman. Nu este chiar citirea minții, dar este un prim pas important către înțelegerea efectivă a semnificației diferitelor semnale cerebrale.
„În cadrul acestui proiect nu doar măsurăm semnalele, ci le și interpretăm”, a declarat managerul de program al ARO, Hamid Krim.
Următorul pas, a explicat Krim, este decodarea altor categorii de semnale cerebrale, astfel încât un computer să poată interpreta în cele din urmă gândurile unui soldat. „Poți citi orice semnal vrem, asta nu înseamnă că îl și înțelegem”, a declarat Krim. „Următorul pas după aceea este să îl putem înțelege. La sfârșitul zilei, aceasta este intenția inițială, în principal: de a avea computerul într-un mod de comunicare full duplex cu creierul”.
Citește și:
Armata SUA a dezvăluit noi imagini din timpul unui test cu o rachetă hipersonică
Armata SUA testează o armă care poate electrocuta o țintă de la 100 de metri
Armata SUA se gândeşte la un upgrade pentru submarinele nucleare: tunuri laser
Armata SUA lucrează la un sistem care poate identifica o persoană şi de la jumătate de kilometru