Home » D:News » Calitatea aerului poate influența evoluția COVID-19

Calitatea aerului poate influența evoluția COVID-19

Calitatea aerului poate influența evoluția COVID-19
Credit foto: Pixabay
Publicat: 27.11.2020

O calitate scăzută a aerului este asociată cu o răspândire mai rapidă și cazuri mai grave de COVID-19.

Corelația dintre concentrația ridicată de particule fine și severitatea valurilor de gripă este bine cunoscută de epidemiologi. O echipă interdisciplinară de la Universitatea din Geneva (UNIGE) și ETH Zürich a investigat posibile interacțiuni între nivelurile ridicate de particule fine și virulența infecției cu coronavirus.

Rezultatele acestui studiu sugerează că concentrații mari de particule cu dimensiuni mai mici de 2,5 micrometri pot modula sau chiar amplifica valurile de contaminare cu SARS-CoV-2 și explică în parte profilul particular al pandemiei COVID-19. Creșterea numărului de particulelor fine este, în general, favorizată de inversiunile temperaturii aerului, caracterizate de situații de ceață sau de pătrunderea prafului saharian, notează Phys.

„Epidemiologii sunt de acord că există o corelație între concentrațiile acute și locale crescute de particule fine și severitatea valurilor de gripă. „Am investigat dacă există o astfel de legătură și cu virulența COVID-19”, explică dr. Mario Rohrer.

Particulele fine afectează sănătatea sistemului respirator

Echipa de cercetare a aratat că concentrațiile cresute de particule fine, în special cele mai mici de 2,5 micrometri, provoacă inflamații ale tractului respirator, pulmonar și cardiovascular și îngroșă sângele. „În combinație cu o infecție virală, acești factori inflamatori pot duce la o progresie gravă a bolii. Inflamarea promovează, de asemenea, atașarea virusului de celule”, cercetătorii.

În plus, coronavirusul poate fi transportat și de particulele fine. „Acest lucru a fost deja demonstrat pentru gripă și un studiu italian a descoperit ARN aparținând coronavirusului pe particule fine. Toate acestea rămân de demonstrat, desigur, dar este o posibilitate probabilă”, adaugă dr. Rohrer.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază, de asemenea, că, deși poluarea cu particule poate influența virulența virusului și posibila progresie severă a bolii, factorii fiziologici, sociali sau economici vor influența în mod clar și evoluția ulterioară a pandemiei. Mario Rohrer concluzionează că rezultatele acestui studiu oferă posibilitatea de a lua măsuri preventive în cazul unor creșteri viitoare ale concentrațiilor de particule fine, limitând răspândirea Covid-19.

Citește și:

Comisia Europeană solicită României să ia măsuri urgente privind deșeurile, natura, apa și calitatea aerului

România, condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru aerul poluat din Capitală

Poluarea aerului poate reprezenta un factor de risc pentru obezitate

Concluzie dramatică: Poluarea aerului, responsabilă de 400.000 de decese premature în 2016

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase