Cât va plăti UE pentru vaccinurile anti-COVID de la Pfizer și CureVac
Uniunea Europeană ar putea plăti mai mult de 10 miliarde de dolari pentru a asigura sutele de milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de Pfizer-BioNTech și CureVac, a declarat pentru Reuters un oficial al UE implicat în discuții.
Blocul a fost de acord să plătească 15,50 euro (18,34 dolari) pe doză pentru candidatul la vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech, potrivit oficialului citat de Reuters.
Acest lucru ar însemna un preț total de până la 3,1 miliarde de euro (3,7 miliarde de dolari) pentru 200 de milioane de doze, crescând la 4,65 miliarde de euro dacă se achiziționează alte 100 de milioane de doze opționale în cadrul tranzacției, a spus oficialul.
UE plătește mai puțin decât Statele Unite pentru vaccin
Informațiile privind prețurile, nedivulgate anterior, confirmă faptul că UE plătește mai puțin pe doză decât Statele Unite pentru furnizarea vaccinului.
Acordul include o asigurare pentru țările UE pentru a obține despăgubiri dacă companiile redirecționează doze către Statele Unite, potrivit sursei, care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității problemei.
UE a convenit separat să plătească 10 euro (11,84 dolari) pe doză pentru o aprovizionare inițială de 225 de milioane de doze de vaccin candidat de la CureVac, o reducere de la cei 12 euro stabiliți de companie ca preț, a spus oficialul.
Blocul a încheiat acordul cu CureVac săptămâna aceasta pentru a asigura furnizarea a până la 405 milioane de doze, dintre care 180 de milioane sunt opționale.
Oficialul a declarat că CureVac s-a angajat să înceapă livrările până la sfârșitul lunii martie. Nu este clar dacă 180 de milioane de doze suplimentare ar costa 10 sau 12 euro fiecare. Cu toate acestea, sub prețul de 10 euro, blocul ar plăti 4,05 miliarde de euro pentru 405 milioane de doze.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, organul executiv al blocului, a refuzat să comenteze termenii și prețurile contractelor de vaccin, deoarece acestea sunt confidențiale.
BioNTech și CureVac din Germania au refuzat să comenteze.
Cum se stabilesc prețurile la vaccinul împotriva COVID-19
Producătorul american de medicamente Pfizer a spus că BioNTech utilizează o formulă de stabilire a prețurilor bazată pe volum și date de livrare și că acordul UE a reprezentat cea mai mare comandă inițială de până în prezent.
Pfizer și BioNTech au declarat miercuri că datele finale au arătat că vaccinurile lor au fost eficiente în proporție de 95% împotriva COVID-19 și că ar putea începe distribuirea înainte de Crăciun, dacă ar obține autorizarea de urgență.
În iulie Guvernul SUA a convenit cu Pfizer să plătească 19,5 dolari pe doză pentru 100 de milioane de unități, cu opțiunea de a cumpăra încă 500 de milioane în condiții care urmează să fie negociate separat.
Prețul mai mic reflectă parțial sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană BioNTech pentru dezvoltarea medicamentului, a declarat săptămâna trecută un al doilea oficial al UE pentru Reuters.
Atât vaccinul Pfizer-BioNTech, cât și cel al CureVac se bazează pe noua tehnologie ARN messenger (ARNm) și sunt concepute pentru a fi administrate în două doze. Asta înseamnă că ar costa 31 de euro pentru a inocula o persoană.
Avans nerambursabil pentru vaccinul Pfizer-BioNTech
Pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech, UE a plătit un avans nerambursabil. Suma nu a fost dezvăluită, însă oficialul a declarat că blocul a plătit companiilor 700 de milioane de euro.
Prețul convenit de 15,50 euro pe doză ar fi plătit doar de guvernele europene care doresc să cumpere vaccinul și numai dacă acesta este aprobat de autoritatea de reglementare UE ca fiind sigur și eficient.
UE a cerut Pfizer și BioNTech să accepte o „clauză de încălcare a contractului” dacă redirecționează dozele către Statele Unite, a spus sursa.
În această eventualitate, statelor UE li se va rambursa 50% din banii plătiți, a spus oficialul.
Când poate da UE undă verde comercializării vaccinurilor Moderna şi Pfizer-BioNTech
UE ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor dezvoltate de Moderna şi Pfizer / BioNTech la mijlocul lunii decembrie, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Totul depinde, însă, de rezultatele evaluării pe care Agenţia Europeană a Medicamentelor o va face celor două vaccinuri anti-COVID, potrivit Mediafax.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) este „în discuţii zilnice cu FDA (organismul similar din Statele Unite) pentru a sincroniza evaluările vaccinurilor anti-Covid”, a spus Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.
„Dacă toate procedurile merg fără probleme, EMA ar putea autoriza punerea pe piaţă a vaccinurilor Pfizer / BioNTech şi Moderna din a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020,” a mai declarat aceasta. Întrebată despre posibila utilizare în UE a vaccinului dezvoltat în Rusia, Ursula von der Leyen a fost foarte precaută: „Orice vaccin trebuie supus procedurii de autorizare a EMA, cu transparenţă completă.”
Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte pentru precomanda posibilelor vaccinuri: cu AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer / BioNTech şi CureVac. După un memorandum de înţelegere încheiat în august cu firma americană Moderna, „continuăm discuţiile şi suntem în discuţii şi cu Novavax,” a adăugat Ursula von der Leyen.