Trei moduri prin care putem să fim mai fericiți
Cercetătorii susțin că există o serie de lucruri practice pe care le putem face pentru a avea o stare de bine.
Potrivit cercetărilor, există lucruri simple pe care le putem face în fiecare zi pentru a ne spori fericirea, chiar și în perioade dificile, cum ar fi cea în care ne aflăm acum și în care pare tot mai greu să ne menținem echilibrul mental. În 2014, doi psihologi de la Universitatea California din Berkeley au lansat un curs online cu scopul principal de a-i învăța pe înscriși cum să fie fericiți, atât prin știință, cât și prin practică, în doar opt săptămâni.
În mod uimitor, potrivit celor care s-au înscris la curs, programul pare să fie eficient. Mii de oameni s-au înscris la cursul „Știința fericirii” și au aflat despre elementele științifice care stau în spatele „conexiunii, compasiunii și recunoștinței”.
În timpul cursului, fericirea studenților, inclusiv satisfacția față de viață, s-a îmbunătățit cu aproximativ cinci la sută. Acel impuls a rămas chiar și după încheierea cursului. Pornind de la acest curs și o serie de studii The Science Times ne recomandă următoarele moduri prin care ne putem crește nivelul de fericire.
1. Îmbunătățirea și menținerea relațiilor sociale
Conexiunile sociale sunt un factor important care afectează fericirea, după cum au descoperit mai multe studii. Una dintre cele mai concludente studii în acest sens a fost desfășurat de către Harvard și a analizat dezvoltarea adulților și care, de peste opt decenii, a observat viața a sute de participanți și, în prezent, a copiilor lor.
În acest studiu, cercetătorii au descoperit că relațiile strânse cu familia, prietenii, partenerii și membrii comunității, de exemplu, sunt cel mai mare factor în menținerea oamenilor fericiți toată viața.
2. Recunoștința
Enumerați trei lucruri pentru care sunteți recunoscători la sfârșitul zilei, notați-vă și motivul din spatele acestor trei lucruri. Potrivit unui studiu realizat de Positive Center din 2005 la Universitatea din Pennsylvania, o astfel de practică vă va conduce la creșteri pe termen lung ale fericirii și la reducerea simptomelor asociate depresiei.
Această criză globală a sănătății ne-ar putea facă să nu identificăm prea multe motive de recunoștință, dar cu toate acestea ele există și ar trebui să ne permitem să le vedem.
3. Fii blând cu propria persoană
Potrivit cercetătoarei Emiliana Simon-Thomas, unul dintre profesorii care predau „Știința fericirii”, în special în Occident, oamenii au adoptat înclinații autocritice ca valoare culturală de bază. Ei tind să aplice și autopedepsirea, atunci când se confruntă cu eșecurile. Este important să înțelegem că obstacolele fac parte din ființa umană și le experimentăm cu toții. Construiți-vă o voce interioară caldă și care să vă acorde susținere în loc de una antagonică, de auto-critică.
Citește și:
„Fericirea” a jucat un rol crucial în evoluția dimensiunii creierului uman
Suicidul, nefericirea, obezitatea, foarte des întâlnite la copiii din țările bogate
Studiu Oxford: Reţelele de socializare online nu afectează semnificativ fericirea copiilor