Testul a presupus un exercițiu de apărare a insulei Hawaii de o racheta ICBM.
Într-un test important pentru apărarea antirachetă, o rachetă SM-3 Block IIA a distrus cu succes o rachetă balistică intercontinentală, una dintre cele mai importante amenințări ale războiului modern. Testul, condus de Agenția de Apărare împotriva Rachetelor SUA și Marina SUA, se spune că „și-a îndeplinit obiectivul principal” – dovedind că un SM-3 Block IIA poate elimina amenințarea unei rachete balistice (ICBM), notează The Drive.
Testul FTM-44, cu numele de cod Stellar Lancer, a fost inițial planificat pentru luna mai 2020, dar a fost întârziat din cauza îngrijorărilor legate de pandemia COVID-19. În schimb, acesta a avut loc pe 17 noiembrie 2020, când ținta ICBM a fost lansată de pe site-ul de testare Ronald Reagan de pe atolul Kwajalein. Situl de testare la distanță este situat în Insulele Marshall, în Oceanul Pacific central. Racheta țintă, care a fost raportată anterior ca fiind o ICBM-T2 Northrop Grumman în trei etape.
Scenariul prevedea că ICBM se îndrepta spre o țintă din Hawaii, era apărată de un distrugător de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke al Marinei SUA: USS John Finn (DDG-113), aflat în Pacific. Nava este echipată cu sistemul Aegis Ballistic Missile Defense (BMD) și are capabilități superioare prin intermediul rețelei de comandă și control al comunicațiilor (C2BMC), în care nava de război primește date legate de ținta vizată.
Extinderea capabilităților de interceptare ale rachetei SM-3 Block IIA pentru a-i permite să distrugă rachete balistice intercontinentale, a fost mult timp o ambiție a Pentagonului. Pentru ca acest lucru să fie realizat, este nevoie ca racheta și arhitectura de susținere Aegis BMD și C2BMC să poată efectua interceptări în timp ce ținta zboară în afara atmosferei.
„Acest prim test de acest gen arată că națiunea noastră are o opțiune viabilă pentru un nou strat de apărare împotriva amenințărilor pe termen lung”, a spus Bryan Rosselli, vicepreședinte al Raytheon Missiles & Defense, compania responsabilă pentru dezvoltarea SM-3 Block IIA în colaborare cu Mitsubishi Heavy Industries din Japonia. În calitate de partener major al programului, Japonia intenționează, de asemenea, să-și echipeze propriile nave de război cu arma și a depus o propunere de stabilire a facilităților terestre Aegis Ashore pe teritoriul său.
Marina SUA ar putea avea peste 500 de nave și submarine în următoarele decenii
Marina SUA interzice folosirea echipamentelor sale pentru minarea de bitcoin
Marina SUA introduce în uz ambarcaţiuni robotizate, pilotate de la distanţă