Persoanele care consumă cel puțin 50 de grame de ouă zilnic se confruntă cu un risc cu 60% mai mare de a dezvolta diabet.
Ouăle sunt un aliment popular pentru micul dejun în întreaga lume, cu toate acestea, beneficiile acestora pentru sănătatea ar putea fi mai greu de stabilit, întrucât noile cercetări de la Universitatea din Australia de Sud arată că un consum excesiv de ouă poate crește riscul de diabet, notează Medicalxpress.
Realizat în parteneriat cu Universitatea Medicală din China și Universitatea din Qatar, studiul longitudinal, desfășurat între anii 1991-2009 este primul care evaluează efectele consumului de ouă la un eșantion mare de adulți chinezi.
Studiul a constat că persoanele care consumă în mod regulat unul sau mai multe ouă pe zi (echivalentul a 50 de grame) și-au crescut riscul de suferi de diabet cu 60%.
Dr. Ming Li, expertă în epidemiologie și în sănătate publică, spune că creșterea incidenței diabetului este o preocupare în creștere, în special în China, unde schimbările aduse dietei tradiționale chineze afectează sănătatea.
„Dieta este un factor cunoscut și modificabil care contribuie la apariția diabetului de tip 2, deci este importantă înțelegerea gamei de factori dietetici care ar putea afecta prevalența tot mai mare a bolii”, spune dr. Li.
„În ultimele decenii, China a trecut printr-o tranziție nutrițională substanțială, care a făcut ca mulți oameni să se îndepărteze de o dietă tradițională care conține cereale și legume, la o dietă mai procesată, care include cantități mai mari de carne, gustări și alimente procesate cu un aport caloric ridicat”, adaugă aceasta.
Dr. explică faptul că asocierea dintre consumul de ouă și diabet este adesea dezbătută și că acest studiu a fost gândit pentru a evalua consumul pe termen lung de ouă și riscul indivizilor de a dezvolta diabet zaharat.
Dr. Li spune că, deși aceste rezultate sugerează că un consum mai mare de ouă este asociat cu riscul de diabet la adulții, sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora relațiile cauzale.
Un studiu recent arată că substanțele chimice din casa ta pot cauza diabet
O nouă ipoteză a medicilor: COVID-19 ar putea declanșa o formă de diabet