SpaceX a lansat cu succes pentru NASA primul zbor operațional cu echipaj cu ajutorul rachetei Falcon 9 și a capsulei Crew Dragon „Resilience”. Miliardarul Elon Musk nu a fost prezent la lansare.
Lansarea rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX a avut loc luni dimineață la ora 00:27 GMT, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.
După un sfert de oră de la lansare, capsula Crew Dragon „Resilience” s-a separat de racheta Falcon 9, a cărei primă treaptă a fost recuperată cu succes de pe o platformă din Atlantic.
Capsula Crew Dragon „Resilience” se îndreaptă spre Stația Spațială Internațională, unde este programată să ajungă marți la ora 04:00 GMT, la finalul unei călătorii de peste 27 de ore și în care viteza maximă atinsă va fi de 27.000 de kilometri pe oră.
La bordul capsulei se află astronauții NASA Michael Hopkins, Victor Glover şi Shannon Walker, precum și Soichi Noguchi, de la agenţia spaţială japoneză JAXA. Aceștia se vor alătura astronautei NASA Kate Rubins și cosmonauților ruși Serghei Râjikov şi Serghei Kud-Svercikov în laboratorul spațial aflat în orbita joasă a Terrei, la circa 408 km deasupra Terrei.
Misiunea lor pe ISS va dura șase luni și este parte a Expediției 64. Din cauza faptului că la bordul Stației Spațiale Internaționale sunt doar șase locuri de dormit, cel mai probabil că unul dintre astronauți va dormi în capsula Crew Dragon „Resilience”.
Lansarea, o premieră istorică pentru SpaceX, trebuia să aibă loc sâmbătă, dar a fost amânată cu o zi din cauza furtunii tropicale Eta.
Donald Trump, președintele în funcție ale SUA, precum și Joe Biden, cel ales, au salutat succesul lansării, potrivit CNBC.
Miliardarul Elon Musk, care deține SpaceX, a lipsit de la lansare, el postând un mesaj pe Twitter în care a anunțat că „cel mai probabil are o formă moderată de COVID-19”, astfel că se află în carantină.
Denumită misiunea Crew-1, a fost prima în care s-a lansat un echipaj internațional, de pe teritoriu american, cu noul sistem comercial dezvoltat în urma parteneriatului dintre NASA și SpaceX.
Pentru SpaceX este a doua misiune cu echipaj uman derulată pentru NASA, după zborul test efectuat în 30 mai, când a lansat capsula Crew Dragon, cu doi astronauți americani la bord, pentru o misiune de două luni pe ISS. A fost prima lansare de pe teritoriu american și cu echipament american din 2011, când NASA a oprit programul navetelor spațiale americane și a folosit capsulele rusești Soyuz ale Roscosmos.
Un loc în capsulele Soyuz costa NASA în medie 79,9 milioane de dolari. Către SpaceX, agenția spațială nord americană plătește 55 de milioane de dolari.
Misiune istorică SpaceX Crew-1 a NASA către ISS
O parte din sateliții Starlink ai SpaceX s-au pierdut deja în orbită și este îngrijorător
Compania SpaceX va construi pentru Pentagon sateliți de urmărire a rachetelor