Avertismentul lui Joseph Biden către Boris Johnson asupra efectelor Brexit în Irlanda de Nord

12 11. 2020, 14:30
Boris Johnson / Credit foto: Shutterstock

Preşedintele-ales al SUA, Joseph Biden, l-a avertizat pe premierul britanic, Boris Johnson, că nu va accepta ca iniţiativele asociate retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană să afecteze Acordul de pace din Vinerea Mare, iar liderul britanic a dat asigurări că nu vor fi probleme.

Boris Johnson a discutat marţi, prin telefon, cu Joseph Biden. „Premierul l-a felicitat călduros” pe Joe Biden, a transmis Biroul lui Boris Johnson, precizând că cei doi lideri au stabilit să consolideze actualul parteneriat.

Dar, conform unor surse politice de la Londra şi Washington citate de postul BBC News şi de cotidianul Financial Times, Joseph Biden a insistat ca retragerea Marii Britanii din UE să nu afecteze procesul de pace din Irlanda de Nord. „Au vorbit despre importanţa implementării Brexit astfel încât să fie respectat Acordul de Pace din Vinerea Mare. Premierul l-a asigurat pe preşedintele-ales al SUA că va aşa va fi”, a declarat un oficial britanic, sub protecţia anonimatului.

Echipa lui Biden a confirmat că preşedintele-ales al SUA „a reafirmat susţinerea pentru Acordul de Pace din Vinerea Mare, aplicat în Irlanda de Nord”.

Boris Johnson, considerat „o clonă fizică şi emoţională” a lui Donald Trump

Anterior, Joseph Biden l-a numit pe Boris Johnson drept „o clonă fizică şi emoţională” a lui Donald Trump. Actualul preşedinte al SUA a susţinut retragerea Marii Britanii din UE şi a promis Londrei un acord comercial avantajos.

Însă, în septembrie, Joe Biden a cerut Marii Britanii să nu modifice condiţiile Brexit, avertizând că orice viitor tratat comercial bilateral depinde de respectarea Acordului de pace din Irlanda de Nord. „Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a instaurat pacea în Irlanda de Nord, să devină victima Brexit. Orice acord comercial dintre SUA şi Marea Britanie va depinde de respectarea Acordului din Vinerea Mare şi de evitarea revenirii la controale vamale”, sublinia Joe Biden în septembrie.

Boris Johnson vrea să modifice unele clauze

Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit pentru a evita controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Dacă ar modifica Acordul Brexit, există riscul reinstituirii controalelor la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda, stat membru UE.

Camera Lorzilor a respins, marţi, proiectul de lege elaborat de Guvernul Boris Johnson în sensul modificării unor clauze ale Acordului Brexit, semnat de Marea Britanie în momentul retragerii din Uniunea Europeană. Proiectul Legii Pieţei Interne conţine clauze care ar anula statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană, potrivit Mediafax.

Acordul Brexit conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

UE a denunţat planul Guvernului de la Londra de modificare a Acordului Brexit.

Johnson vrea să retrimită proiectul de lege în Camera Comunelor

În pofida înfrângerii, Guvernul Boris Johnson vrea să retrimită proiectul de lege în Camera Comunelor, care a aprobat textul prezentat iniţial.

„Guvernul ar trebui să înţeleagă şi să accepte eliminarea clauzelor problematice, ar trebui să reconstruiască reputaţia noastră internaţională”, a afirmat Angela Smith, liderul grupului Partidului Laburist (opoziţie) din Camera Lorzilor. Alţi membri ai Camerei Lorzilor i-au atras atenţia lui Boris Johnson să evite o dispută consituţională. „Cred că Guvernul ar fi inteligent să înveţe de pe urma înfrângerii din Camera Lorzilor”, a declarat Gavin Barwell, membru al Camerei superioare a Parlamentului de la Londra.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale.

Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.