Experții militari sunt de părere că aceasta seamănă cu rachetele HARM, folosite de către armata SUA.
O imagine care a apărut recent pare să arate, pentru prima dată, o nouă rachetă anti-radiații, care ar fi folosită în primul rând pentru distrugerea radarelor ostile, destinată armării avioanelor de luptă chinezești. Două dintre rachete sunt văzute sub aripile unui J-11BS Flanker. Aceste avioane sunt dotate cu două locuri și sunt la bază specializate pentru luptă, dar pot îndeplini mai multe roluri, notează The Drive.
Deși nu există informații despre modul în care ar putea funcționa această nouă rachetă sau despre potențialele performanțe, o rachetă tipică anti-radiații (ARM) funcționează prin localizarea emisiilor de radiofrecvență de la sistemele radar ostile. De obicei, aceste arme necesită viteză mare pentru a se asigura că își pot atinge ținta.
Andreas Rupprecht, un expert aerospațial militar este de părere că este noua rachetă anti-radiație a Chinei reprezintă o apariție „mult așteptată”. Sursa originală a imaginii este un scurt clip destinat recrutării în Forțele Aeriene ale Chinei (PLAAF), care a fost apoi postat pe Facebook.
Faptul că aripioarele din spate ale J-11BS sunt ascunse înseamnă că nu este posibilă determinarea unității din care face parte avionul și dacă este dintr-o unitate operațională sau una care se ocupă cu testarea și evaluarea echipamentului. De asemenea, trebuie remarcat faptul că imaginea prezintă, de asemenea, aparent pentru prima dată, un PLAAF J-11BS purtând marcaje naționale cu vizibilitate redusă, o tendință care pare să se extindă acum printre unitățile din prima linie de luptă.
Unii observatori au subliniat asemănarea presupusă a acestei rachete cu un alt ARM dezvoltat în China, CM-102, deși această armă pare să aibă și unele diferențe cheie. În special, aripioarele CM-102 sunt decupate mai degrabă decât ascuțite, iar aripioarele mijlocii sunt lungi și destul de subțiri. În afară de aceasta, CM-102 a fost dezvoltat pentru export, în special pentru avionul de vânătoare JF-17 Thunder.
Noua armă împărtășește, de asemenea, unele caracteristici similare cu racheta indiană Rudram-1 ARM care a fost testată de un avion cu două locuri Su-30MKI Flanker al Forțelor Aeriene Indiene (IAF) pe 9 octombrie 2020.
China construiește un cosmodrom plutitor pentru viitoarele lansări de rachete
China este cea mai mare putere militară din lume