Cercetătorii de la MIT încearcă să creeze masca încălzită care poate inactiva coronavirusurile
Măștile de protecție filtrează cu eficiență virusurile precum SARS-CoV-2, astfel reducând riscul de infecție. Însă, o echipă de cercetători de la MIT speră să îmbunătățească măștile de protecție și să creeze o mască ce poate să inactiveze virusurile cu ajutorul căldurii.
Oamenii de știință au de gând să producă măști care conțin o plasă încălzită din cupru. În timp ce persoana care poartă mască expiră și inspiră, aerul trece în mod repetat prin plasă, iar orice particule virale din aer sunt încetinite și inactivate de plasă și temperaturile crescute. O astfel de mască ar putea fi folositoare pentru angajații medicali, spun cercetătorii, precum și pentru publicul larg în situațiile în care distanțarea fizică ar putea fi dificil de implementat, spre exemplu într-un autobuz aglomerat.
„Acest concept este complet nou. De fapt, masca permite virusului să treacă prin mască, însă îl incetinește și îl inactivează”, a explicat Michael Strano, profesor la MIT.
„Nimeni nu s-a gândit să inactiveze virusul. Asta m-a surprins”
Oamenii de știință au început să construiască prototipuri și speră să înceapă testarea lor în curând. Aceștia au descris noul concept și design într-un studiu publicat online pe serverul ArXiv, cercetările fiind analizate și de alți experți și publicate într-un jurnal.
„Măștile pe care le purtăm acum sunt concepute să prindă doar o parte din virus. Măștile ne protejează, însă nimeni nu s-a gândit să inactiveze virusul. Asta m-a surprins”, a mai spus Strano.
Unul dintre potențialele avantaje ale măștilor încălzite
Așadar, echipa de la MIT a decis să dezvolte o mască ce poate ucide virusurile folosind căldura. Oamenii de știință au decis să folosească o plasă din cupru drept elementul de încălzire și au dezvoltat modele matematice pentru a determina temperatura optimă necesară pentru a ucide coronavirusurile care ajung în mască prin respirația naturală.
Plasa din cupru este înconjurată de neopren, un material izolant care împiedică exteriorul măștii să devină prea fierbinte pentru a fi purtat, potrivit MedicalXpress.
Măștile chirurgicale, N95 sau cele din bumbac sunt eficiente și ar trebui să fie folosite în timpul pandemiei, a mai spus Strano, însă potențialul avantaj al măștilor încălzite este că nu trebuie decontaminate sau aruncate, pentru că acestea ucid virusul. Mai mult, astfel de măști ar putea oferi o protecție în plus prin eliminarea virusului, în loc să îl filtreze.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Aplicația românească care arată dacă vizitatorii sau angajații unei companii poartă mască
Un virusolog avertizează că ar trebui să ne obișnuim să trăim cu masca de protecție
Cum scapi de aburirea ochelarilor atunci când porți masca de protecție împotriva COVID-19
Papa Francisc, criticat pentru că nu poartă mască de protecţie