Situat în deșertul Karakum din Turkmenistan, craterul Darvaza este o uriașă dolină făcută de oameni în care arde gaz metan de zeci de ani.
Se spune că a fost aprinsă intenționat de autoritățile sovietice, în speranța că se va stinge în decurs de câteva săptămâni. Cu toate acestea, aproape 50 de ani mai târziu, craterul încă este aprins și originile sale adevărate au rămas învăluite în mister.
În deșertul fierbinte din Turkmenistan, în apropiere de satul Darvaza, care are o populație de aproximativ 350 de locuitori, este situată o gaură cu o lățime de 70 de metri.
Deși este cunoscută drept craterul de gaz de la Darvaza, localnicii o știu mai degrabă ca „Porțile Iadului”. Strălucirea sa fierbinte poate fi văzută de la kilometri distanță.
Craterul „Porțile Iadului” ar fi fost creat în 1971, atunci când o foreză sovietică a lovit din greșeală o cavernă masivă de gaze naturale aflată în subteran, astfel că totul din jur s-a prăbușit și întreaga mașinărie de forat a căzut în crater. Totodată, din cauza acumulării gaze, vapori toxici au început să fie eliberați într-un ritm alarmant.
Pentru a opri o potențială catastrofă ecologică, sovieticii ar fi aprins gaura, crezând că flăcările se vor stinge în următoarele câteva săptămâni. Însă, nimeni nu știe cu certitudine ce s-a întâmplat. De asemenea, zeci de ani mai târziu, craterul încă arde puternic. Foreza sovieticilor încă ar fi în interior, de cealaltă parte a „Porților Iadului”, potrivit BBC.
Totuși, geologii din Turkmenistan spun o altă poveste, aceștia susținând că dolina s-a format în anii 1960 și a fost aprinsă abia în anii 1980. „Este cu adevărat un mister, dar arată și modul în care se proceda în acele vremuri sovietice, pentru că se pare că nimeni nu a vrut să vorbească despre asta. În acele vremuri, trebuia să vorbești despre succese, nu eșecuri”, a explicat dr. Jeronim Perovic, istoric.
În mod surprinzător, în ciuda denumirii înfricoșătoare și a flăcărilor mereu prezente, oamenii încă vizitează deșertul în speranța de a vedea craterul glorios. Deși autoritățile s-au gândit să stingă craterul, guvernul țării speră că va deveni o atracție turistică, deșertul fiind deja un loc de campare preferat de mulți.