Guvernul Suediei le-a recomandat persoanelor în vârstă să nu se mai izoleze din cauza pandemiei de COVID-19. Asta după ce specialiștii au stabilit că izolarea are un impact negativ asupra sănătăţii mintale a celor în cauză.
Persoanele în vârstă din Suedia nu mai trebuie să se izoleze, au declarat, joi, reprezentanții Guvernului, explicând că rata infectării cu SARS-CoV-2 este mai redusă decât în primăvară, iar izolarea are un impact negativ asupra sănătăţii mintale a celor în cauză, notează Reuters.
Până acum, pesoanelor cu vârstă peste 70 de ani li s-a recomandat să evite contactul fizic şi transportul public şi să nu meargă la magazine şi în alte locuri publice.Totuși, asta nu înseamnă o revenire la viața normală.
„Viaţa de zi cu zi nu poate fi aşa cum era înainte de pandemie… Dar există multe moduri de a trăi care nu înseamnă doar supravieţuire”, a declarat ministrul Sănătăţii, Lena Hallengren.
Decizia vine în contextul în care numeroase țări din Europa reintroduc restricţii pentru a face faţă numărului în creştere al cazurilor de coronavirus, Agenţia pentru Sănătate a spus că nu sunt dovezi ale unui al doilea val al pandemiei în Suedia.
„Agenţia de sănătate publică a decis că persoanele vârstnice şi cele din grupele speciale de risc vor fi supuse aceloraşi recomandări ca şi restul populaţiei,” a mai spus ministrul Sănătăţii.
Suedia a adoptat o abordare diferită faţă de majoritatea celorlalte ţări europene în combaterea pandemiei, bazându-se pe măsuri voluntare pentru promovarea distanţării sociale, potrivit Mediafax.
Numărul de cazuri noi a crescut constant în ultimele săptămâni în ţara nordică, dar acestea rămân la niveluri mai mici decât în multe ţări din Europa, unde se stabilesc recorduri în fiecare zi.
Suedia a înregistrat peste 110.000 de cazuri în total şi peste 5.900 de decese.