Un japonez a inventat o alternativă „comestibilă” la pungile de plastic pentru a salva căprioarele sacre ale țării
Un antreprenor local din destinația turistică Nara din Japonia a dezvoltat o alternativă la pungile de plastic pentru cumpărături, pentru a proteja căprioarele sacre ale orașului.
Hidetoshi Matsukawa lucrează ppentru Nara-ism, un agent de vânzare de suveniruri, și a spus că anul trecut a auzit despre căprioarele care trăiesc în parcul orașului că mor din cauza pungilor de plastic pe care le ingerează.
„Am vrut să fac ceva pentru a proteja căprioarele, sunt un simbol al Nara”, a spus Hidetoshi Matsukawa.
Orașul găzduiește în jur de 1.000 de căprioare sacre, desemnate în mod oficial comoară națională a Japoniei, iar mulți turiști le hrănesc.
Din ce este făcută „Shikagami”, hârtia pentru căprioare
Cu toate acestea, în iulie 2019, un grup de asistență socială din zonă a spus că nouă căprioare au fost găsite moarte, cu pungi de plastic în stomac și au făcut apel la vizitatori să nu mai arunce pungi de plastic în parc.
Matsukawa a dorit să vină cu o soluție diferită la această problemă și a colaborat cu un producător local de hârtie și o firmă de design. Împreună au dezvoltat „Shikagami” sau hârtia pentru căprioare, care este făcută din tărâțe de orez și cutii de lapte.
„Am descoperit că tărâțele de orez sunt în mare parte irosite în timpul procesului de curățare a orezului. Așa că această hârtie ajută și la reducerea acelei pierderi”, a explicat Matsukawa.
Bărbatul a mai adăugat că pungile au fost testate și sunt sigure chiar și pentru consumul uman.
„Eu cred că hârtia este sigură pentru căprioare și oameni”
„Nu avem datele care să demonstreze că această hârtie nu este dăunătoare pentru căprioare, însă eu cred că este sigură pentru ele și pentru oameni”, a spus Matsukawa râzând.
Pungile au fost testate la băncile locale și la templul Todaiji, principala atracție turistică din Nara. Templul și băncile au achiziționat în jur de 5.000 de pungi pentru 95 de cenți fiecare, scrie CNN.
Însă, prețul va scădea dacă mai multe afaceri încep să folosească pungile, a spus Matsukawa, care speră să înlocuiască pungile de plastic din tot orașul pentru a preveni moartea căprioarelor.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Aproximativ 15 milioane de tone de microplastice se află pe fundul mărilor și oceanelor
Cercetătorii au creat o super-enzimă care descompune sticlele de plastic de șase ori mai repede
A fost creat un tip de plastic care poate fi reciclat la nesfârșit